nieuws

Warehouse management kan veel beter

Warehousing

Warehouse management kan veel beter
Jeroen van den Berg presenteert zijn nieuwe boek

Afgelopen donderdag presenteerde logistiek adviseur Jeroen van den Berg zijn nieuwe boek: highly competitive warehouse management. Het eerste exemplaar gaf hij aan majoor Peter van Winkel van de Koninklijke Luchtmacht Woensdrecht. Met een aanbeveling van Robert Kaplan.

Ze hadden er een feestelijke happening van gemaakt, de familie Van den Berg. Het welkomstwoord werd gedaan door partner Godelieve Meeuwissen, zonen Koen en Max zaten vooraan en ook die werden regelmatig in de presentaties betrokken. In de zaal een stuk of tachtig relaties waaronder veel WMS-leveranciers.

 

Als Jeroen van den Berg zelf het podium betreedt laat hij de zaal niet lang in spanning. Hij pakt het boek van de lessenaar en houdt het met een glunderend gezicht met twee handen als een trofee boven z’n hoofd. “Dit is ‘m dan.” Als de mensen in de zaal zijn uitgeapplaudisseerd geeft hij een toelichting op het waarom van dit tweede boek als vervolg op zijn eerste boek Integral Warehouse Management.

 

Tweede boek gaat meer over het HOE

“In mijn eerste boek presenteerde ik het maturity model, een soort stappenplan voor het structureel verbeteren van je magazijnoperatie. In dit nieuwe boek ga ik een stapje verder en besteed ik vooral veel aandacht aan hoe je het in de praktijk brengt. Wat hier bijvoorbeeld bij komt kijken is change management, hoe zorg je ervoor dat de organisatie klaar is voor een volgende stap.”

 

Dan volgt het officiële moment: de uitreiking van het eerste exemplaar. Deze wordt aangeboden aan majoor Peter van Winkel van de Koninklijke Luchtmacht met wie Van den Berg intensief heeft samengewerkt tijdens een groot logistiek verbeterproject op het logistiek centrum van de luchtmacht in Woensdrecht. Het model zoals Van den Berg dat in zijn eerste boek heeft beschreven stond in dit project centraal.

 

Leerzame ervaring in het nieuwe boek

“Toen Jeroen bij ons in beeld kwam hadden we juist een groot automatiseringsproject achter de rug. Met een nieuw, geavanceerd WMS en een modern automatisch orderverzamelsysteem dachten we helemaal klaar te zijn voor de toekomst, maar dat bleek een misvatting. Uit de maturity scan die Jeroen mede heeft ontwikkeld, bleek dat we qua IT op een veel hoger niveau zaten dan dat we als organisatie aankonden. Dit was voor ons een echte eyeopener. Toen we dit hadden geconstateerd hebben we samen met Jeroen een lange termijn stappenplan ontwikkeld om de prestaties van het logistiek centrum als geheel op een hoger plan te brengen.”

 

Ook voor Van den Berg was het project bij de luchtmacht een leerzame ervaring. De praktische consequenties van het invoeren van het model zoals hij die in zijn nieuwe boek beschrijft, deed hij onder andere hier op. De belangrijkste les daarbij is dat je nooit een grote logistieke doorbraak kunt bereiken zonder eerst de stappen ervoor te hebben doorlopen.

 

Boek bracht Luchtmacht op hoger plan 

Bij de Koninklijke Luchtmacht betekende dit bijvoorbeeld dat eerst de organisatie en de mensen op hetzelfde niveau als de IT gebracht moesten worden, voordat ze met het volgende project konden beginnen. Van Winkel: “Dit was een project waarbij we meer vanuit de supply chain naar processen gingen kijken. Je merkt dan al snel dat als je niet eerst je interne processen op orde hebt, je eigenlijk ook geen gesprekspartner bent voor de andere schakels in de keten. Door het gestaag toepassen van Highly Competitive Warehouse Management in onze organisatie, kwam hier veranderingin. Binnen twee jaar veranderde ons distributiecentrum van de underdog in de voortrekker binnen de Nederlandse defensie.”

 

Na afloop van de presentatie van Van Winkel is het tijd voor de borrel en is er een stand waar aanwezigen een exemplaar van het boek kunnen afhalen. Wie wil kan het zelfs terplekke door de auteur laten signeren. Trots wijst hij op de achterflap. “Kijk, een quote van de beroemde Robert Kaplan, professor op de Harvard Business School, speciaal over mijn boek. Ik ben al heel m’n leven fan van die man en heb al z’n boeken gelezen. Het geeft een kick als zo’n man jouw boek kent en er zo positief over is.”

 

Het nieuwe boek van Jeroen van den Berg kost € 45 en is te bestellen op de website over Highly Competitive Warehouse Management.

Reageer op dit artikel