nieuws

Lisman draagt heftruckvorken over

Warehousing

Lisman draagt heftruckvorken over
Koen Lisman Vorkheftrucks

Jarenlang had Lisman Vorkheftrucks naast trucks ook vorken op het leveringsprogramma staan. De laatste jaren waren dat de producten van de Engelse fabrikant MSI Forks. Daar komt nu een einde aan. Meyer Benelux is met ingang van 1 januari de nieuwe distributeur van MSI Forks in de Benelux.

Het is niet voor het eerst dat Lisman productgroepen afstoot. Het bedrijf concentreert zich meer en meer op de specifieke kernactiviteit. Dat is de in- en verkoop van gebruikte heftrucks van en naar handelspartijen.

 

Vervangingsmarkt staat onder druk

"De laatste jaren hebben we op dit gebied internationaal een enorme groei doorgemaakt", zegt Koen Lisman.  "We zitten nu in meer dan tachtig landen. Maar voor de vorken van MSI hadden we alleen het agentschap voor de Benelux. Bovendien komen we bewust niet bij eindgebruikers vanwege onze relatie met de tussenhandel. Dat maakt het steeds moeilijker om hier een goed business model op los te laten."

Volgens Lisman is de handel in heftruckvorken nog altijd interessant, hoewel er vanuit Azië een enorme concurrentiedruk is. De vervangingsmarkt van standaard vorken is daar flink de dupe van geworden. Wel is er ruimte voor specials, zoals vorken voor extra zware lasten, gegalvaniseerde vorken en afwijkende modellen. MSI is daarin gespecialiseerd en heeft daarnaast contracten met heftruckfabrikanten voor de eerste levering op nieuwe machines.

 

Alles aan de voorkant van de truck

Lisman draagt het klantenbestand (150 regelmatige afnemers), de technische databank en de huidige voorraad van 300 stel vorken over aan Meyer – de grootste in Nederland volgens Lisman. "Voorraad is belangrijk in de after market", geeft hij als advies mee. "Zeker in het segment hardlopers moet je direct kunnen leveren op het moment dat bijvoorbeeld een vork is gebroken. Van belang is ook dat MSI heel snel kan bouwen op basis van specificaties."

Meyer is in de ogen van Lisman een betere partij voor MSI. "Zij zijn specialist in datgene wat aan de voorkant van de truck zit, zoals klemmen, vorkenverstellers  en andere voorzetapparatuur. Bovendien leveren ze ook slijtagedelen. Verder is hun positie in België heel goed. Wij kunnen onze mensen veel beter inzetten op de internationale expansie die we momenteel doormaken." In het verleden deed Lisman ook batterijen en andere toebehoren op de heftruck.

Reageer op dit artikel