nieuws

Pré Pain hijst 4 magazijnkranen in nieuw vrieshuis

Warehousing

Voor het nieuwe vrieshuis in Oldenzaal heeft Pré Pain onder andere vier nieuwe magazijnkranen van Lalesse aangeschaft. Het gebrek aan opslagcapaciteit dwong de onderneming tot nieuwbouw en een flinke logistieke herinrichting.

Pré Pain hijst 4 magazijnkranen in nieuw vrieshuis
Lalesse PrePain

De bouw van het nieuwe vrieshuis is in januari 2011 gestart. In juni was het pand gereed, waarna Lalesse samen met de onderaannemers is begonnen met de inrichting van het pand. Verspreid over vier weken zijn de vier magazijnkranen van Lalesse Europe via een gat in het dak naar binnen getakeld en op de rails zijn geplaatst. Als het nieuwe vrieshuis gereed is, is de herinrichting van het bestaande vrieshuis aan de beurt. In oktober moeten beide vrieshuizen volledig operationeel zijn. Lalesse Europe levert niet alleen het concept en de magazijnkranen, maar is ook verantwoordelijk voor de aansturing van de material handling systemen en de communicatie met het bovenliggende ERP-systeem. Daarnaast is Lalesse hoofdaannemer met betrekking tot de inrichting van de vrieshuizen, inclusief de expeditiebuffer en de aan- en afvoerbanen.

 

Uitbreiding

Pré Pain beschikte in Oldenzaal over twee vrieshuizen, samen goed voor een opslagcapaciteit van 5000 pallets met ingevroren voorgebakken brood. Het gebrek aan opslagcapaciteit dwong de onderneming tot een flinke logistieke herinrichting. Eén van de twee vrieshuizen wordt omgevormd tot een magazijn voor halffabrikaten en verpakkingsmaterialen. Het andere vrieshuis wordt opnieuw ingericht en geautomatiseerd. Pal daarnaast verrijst een nieuw vrieshuis met een opslagcapaciteit van 10.200 pallets. Ook dit pand wordt volledig geautomatiseerd.

 

Werkwijze

Het nieuwe vrieshuis heeft een hoogte van vijftien meter en telt vier gangen met vier kranen. De opslagkanalen tussen de vier gangen bieden ruimte aan veertien pallets, de buitenste opslagkanalen zijn drie pallets diep. De aanvoer van pallets geschiedt via conveyors die het nieuwe vrieshuis verbinden met de palletiseerstations aan het eind van de productielijnen. De afvoer van pallets geschiedt eveneens via een conveyor, die de pallets naar de expeditieruimte in het bestaande vrieshuis brengt.

 

Expeditiebuffer

Het bestaande vrieshuis krijgt na de herinrichting opslagkanalen met een diepte die vanwege de vorm van het pand varieert van 11 tot 17 pallets. Een deel van de oude stellingen wordt afgebroken om plaats te maken voor een innovatieve expeditiebuffer. Deze buffer biedt de mogelijkheid om 16 complete vrachtwagenladingen klaar te zetten. Pré Pain wil gedurende 16 uur per dag elk half uur een vrachtauto laten vertrekken. Dat lukt niet als alle pallets dan nog helemaal uit het vrieshuis moeten komen. Vandaar de expeditiebuffer. De buffer bestaat uit 32 doorrolkanalen, 8 naast elkaar en, 4 boven elkaar. Aan zowel de voor- als achterzijde van de buffer rijdt een palletkraan die de aangevoerde pallets in het juiste kanaal plaatst en ze eruit haalt als de vrachtauto arriveert.

Reageer op dit artikel