nieuws

Lalesse scoort met Noors opslagsysteem

Warehousing

Lalesse scoort met Noors opslagsysteem
Lalesse - Hans Niels

Het Noorse systeem AutoStore van Jakob Hatteland Logistics is op drie stands te zien in Hannover, allemaal in hal 27. Bij Hatteland zelf, bij Swisslog als wereldwijde distributeur, maar ook bij Lalesse uit Doesburg als Benelux vertegenwoordiger. “De projectaanvragen stromen binnen”, zegt Hans Niels.

Niels werd vorig jaar flink getroffen door gezondheidsproblemen, maar is weer helemaal terug. Zeven jaar geleden kocht hij, samen met een investeerder, Lalesse in Zevenaar. Het bedrijf had een grote naam opgebouwd in de ontwikkeling, productie en levering van magazijnkranen. Niels nam voortvarend een noodzakelijke sanering ter hand en concentreerde zich vooral op engineering en serviceverlening. Met succes. Bijvoorbeeld bij Volkswagen deed Lalesse diverse projecten en werd preffered supplier.  Dit jaar startte hij een samenwerking op met Blume-Rollen voor intern transportsystemen. Daarnaast wist Niels Hatteland aan zich te binden, zij het samen met Swisslog, voor de Benelux markt.

 

Robotkarretjes als nijvere mieren

Volgens Niels sluit het AutoStore systeem perfect aan bij het overige assortiment. De magazijnkranen zijn doorgaans onderdeel van opslagsystemen, die 6 meter of hoger zijn. Voor kleinere hoogtes is AutoStore een slim alternatief en bovendien veel meer een standaard product, dat gemakkelijk in bestaande omgevingen kan worden ingebouwd. Niels: "Eén van de beste innovaties op material handling gebied in de afgelopen jaren."

Hatteland bouwde het systeem voor eigen gebruik al een paar jaar geleden. AutoStore bestaat uit een modulaire verzameling verticale kanalen, waarin van bovenaf met robotkarretjes bakken worden geplaatst en naderhand weer opgehaald. De opslagbakken liggen redelijk random door elkaar. De robotkarretjes snellen als nijvere mieren over de bovenkant om bakken op te halen of alvast naar een beter bereikbare positie te brengen. In een artikelbestand met pakweg 15 procent snellopers is AutoStore op z’n best inzetbaar.

 

Veel product en weinig beweging

Eind dit jaar denkt Niels de eerste contracten te kunnen tekenen met klanten in de Benelux. Over het feit dat ook Swisslog het concept aanbiedt, maakt hij zich niet druk. "Wij hebben een heel ander klantenbestand met middelgrote bedrijven. Juist voor hen is dit systeem heel interessant."

"Hatteland heeft de marktintroductie heel goed voorbereid. Eerst hebben ze zelf heel veel ervaring opgedaan om de kinderziektes er uit te halen. Inmiddels is er veel documentatie beschikbaar en zijn ze gericht gaan zoeken naar distributeurs. Het systeem is heel betrouwbaar en gemakkelijk te implementeren. En je kunt hiermee op een beperkt aantal vierkante meters heel veel product op slaan, terwijl er relatief weinig beweegt."

Reageer op dit artikel