nieuws

Lidl Weert schaft vijf kilometer palletstellingen aan

Warehousing

Lidl Weert schaft vijf kilometer palletstellingen aan
Lidl Weert

Het grootste Nederlandse magazijn van Lidl in Weert dat in totaal 52.000 vierkante meter beslaat, is onlangs door BITO volledig op maat uitgerust met ruim vijf kilometer aan palletstellingen en bijbehorende aanrijbeschermers.

BITO Systems richtte in het verleden al verscheidene Europese magazijnen van Lidl in Spanje en Duitsland in. Dit project was echter het eerste op Nederlandse bodem. Lidl Nederland nam eind vorig jaar in Weert zijn vijfde en tevens grootste Nederlandse verdeelcentrum in gebruik met een totaal magazijnopervlak van 52.000 vierkante meter. Vanuit dit distributiecentrum (dc) worden bestellingen verzameld, vrachtwagens geladen en wordt de bevoorrading van geheel Zuidoost-Nederland verzorgd. In totaal gaat het om 5.650 lopende meter palletstelling, goed voor de opslag van 28.000 pallets met een gewicht van 1.500 kilogram. Voor de montage zijn in overleg met Lidl gedetailleerde werkschema’s opgemaak. Voor de monteurs was de bijkomende moeilijkheid dat er veel ijzer in de vloeren van het magazijn van Lidl zit, waardoor er met diamantboren moest worden geboord voor het vastzetten van de stellingen.

 

Aanrijbeveiliging

Omwille van de hoge omslag en het intensief gebruik van het reachtruckmagazijn, stelde Lidl hoge eisen aan zowel de duurzaamheid als veiligheid van het dc in Weert. Om de kosten en downtime vanweg aanrijdingen met stellingen te reduceren, zijn alle stellingstaanders voorzien van aanrijbescherming. Ook werd op elk niveau werd een op maat gemaakte doorschuifbeveiliging geïnstalleerd voor de pallets, zowel in enkele als dubbele stellingrijen. De aanrijbeveiligingen voor de palletstellingen werden op de hoeken verankerd en in beton gegoten.

 

Doorschuifbeveiliging 

Dankzij de voorziene doorschuifbeveiliging wordt er een minimum afstand gegarandeerd tussen twee pallets in een dubbele stellingrij. Om in een dubbele stellingrij een verschillende hoogte-indeling te kunnen maken, werden er bovendien ook halve doorschuifbeveiligingen voorzien. Verder koos BITO voor hoogwaardige palletstellingen met een verhoogde veiligheidsfactor: van 1,73 factor in plaats van 1,54. Om de veiligheid extra te verhogen, installeerde BITO eveneens roostervloeren en rugwandbescherming en rookschermen. De roostervloeren op de palletstellingen dienen als doorvalbeveiliging. Daarmee wordt vermeden dat er iets van een pallet valt.

 

Brandbeveiliging

De rugwanden die aan de palletstellingen werden bevestigd, fungeren als bescherming van leidingen, lampen en elektriciteit. De ‘smoke barriers’ of rookschermen tot slot die in de palletstellingen werden aangebracht zijn bedoeld om de rook en warmte die bij een brand vrijkomt, te concentreren zodat de sprinklers aangaan.

Reageer op dit artikel