nieuws

Forumdiscussie over orderverzamelen

Warehousing

Forumdiscussie over orderverzamelen
Material Handling Forum - Sorbo in Duiven

Moderne orderverzameltechnieken staan centraal tijdens het eerste seminar van het Material Handling Forum (MHF), volgende week donderdag op de Erasmus Universiteit. Hier komen wetenschap en bedrijfsleven bij elkaar om na te denken over het opzetten van gezamenlijke kennisprojecten.

Initiatiefnemer van het MHF is prof. René de Koster, samen met de Stichting Logistica. "Hoewel de wetenschap niet stilzit, zijn er nog veel fundamentele vragen waar nauwelijks wetenschappelijk antwoord op is gegeven. Ik wil graag dat we met elkaar voorbeelden van mogelijk onderzoek aangedragen om te zien of we daar stappen in kunnen zetten."

 

Welk systeem is geschikt voor welke situatie?

Volgens De Koster gaan de ontwikkelingen in orderverzamelen momenteel erg snel. "De laatste jaren hebben vele nieuwe technieken hun entree gemaakt, net als diverse vormen van systeemautomatisering, zoals het automatisch aanvullen van pickposities vanuit geautomatiseerde buffers, het automatisch verzamelen en stapelen in rolcontainers, compacte opslag in ‘puzzelsystemen’ en nog veel meer. Dergelijke systemen claimen de responsiviteit, productiviteit en kwaliteit van het werk te verhogen en de ergonomie te verbeteren. Daarnaast moeten systemen veilig zijn, eenvoudig te gebruiken – ook voor niet-Nederlandstaligen – en zouden medewerkers gemotiveerd moeten worden in het bereiken van een betere prestatie. Teveel dus om op te noemen. Maar welk systeem is nu geschikt in welke situatie? Worden de beoogde prestaties ook echt bereikt? Bestaan er trade-offs tussen de verschillende prestatiecriteria? Dat zijn de vragen waar we volgende week bij stil staan."

 

Hoe zie je verschil tussen goede en slechte lay-out?

Een van de thema’s tijdens het seminar betreft de lay-out van orderverzamelgebieden. Prof. Kees Jan Roodbergen(Rijksuniversiteit Groningen) laat daar zijn licht over schijnen. "Veel lay-outs van orderverzamelgebieden zijn niet juist. Zelfs bij nieuwbouw worden vaak niet de juiste keuzes gemaakt met betrekking tot de lay-out. De zaak is echter nog niet verloren als in het verleden de verkeerde keuzes zijn gemaakt. Door later kleine lay-out aanpassingen of wijzigingen in routerings- of opslagmethoden aan te brengen, kan veel worden verbeterd. Eerst is het zaak om het verschil tussen een goede en slechte lay-out te herkennen. Daar ga ik tijdens mijn presentatie op in en ik laat zien met welke simpele aanpassingen een veel efficiëntere dagelijkse operatie mogelijk is."

 

Welke onderzoeksvragen heeft de industrie?

Naast beide hoogleraren komt de industrie aan het woord. Uitgenodigd zijn SSI-Schäfer, RSW, Toyota en Vanderlande. Al dan niet samen met klantbedrijven, waaronder Sorbo in Duiven, laten zij zien welke technologische innovatie inmiddels beschikbaar is op de markt. Tijdens de afsluitende forumdiscussie wil prof. De Koster inventariseren welke onderzoeksvragen leven in de industrie.

Deelname staat nog open. Bezoekers betalen 250 euro voor het seminar, dat om 12.00 uur begint met een lunch en om 18.00 uur afsluit met de officiële lancering van het Material Handling Forum.

 

Klik hier voor het volledige programma en om aan te melden

Reageer op dit artikel