nieuws

Hitachi krijgt nieuw Europees spare parts-magazijn

Warehousing

Hitachi krijgt nieuw Europees spare parts-magazijn
hitachi construction machinery.

Hitachi Construction Machinery opent in april 2011 in Oosterhout een nieuw Europees distributiecentrum. Het huidige spare parts-dc staat ook in Oosterhout, maar sluit niet meer aan bij de ambities van de bouwmachineproducent. Tijdens de verhuizing zal het huidige WMS een belangrijke rol spelen, vertelt Ruurd Visser.

Het nieuwe distributiecentrum komt te zitten in een bestaand pand dat eerder in eigendom was van autofabrikant Citroen. Dit staat op industrieterrein De Vijf Eiken en heeft capaciteit voor de opslag van 90.000 onderdelen. Maandelijks zullen er gemiddeld 70.000 spare parts worden uitgeleverd aan dealers en klanten in Europa, Midden Oosten, Rusland en Afrika.

 

Chemische opslag

Het nieuwe dc heeft aanzienlijk meer vloeroppervlakte dan het huidige, namelijk 53.000 m2 tegen 7.600 m2. Het bevat een aparte ruimte voor chemische opslag van smeermiddelen en ook is er een hal van veertien meter hoog waar zeer grote onderdelen kunnen worden opgeslagen.

 

Nu niet efficient

"Met de huidige hoofdlocatie met drie externe opslaglocaties hebben we een tekort aan opslagcapaciteit en staging-gebieden voor gereedstaande zendingen. Dit leidt tot vertragingen in het totale proces en komt ook zeker niet ten goede aan de efficientie", vertelt Ruurd Visser, logistiek manager van de spareparts. Volgens hem zal dit zeker verbeteren wanneer alle opslag naar een enkele locatie wordt teruggebracht.

 

"Dat biedt ons ook de mogelijkheid meer goederen op te slaan die onze aftersales activiteiten nog beter zullen ondersteunen. Uitbreiding van assortiment en vergroting van de voorraadhouding zullen zeker hun weerslag vinden in betere beschikbaarheid en verkoop potentieel."

 

Aftes Sales-programma

Met het nieuwe, grote distributiecentrum is een investering van twaalf miljoen euro gemoeid. Het Japanse bedrijf doet deze investering omdat het hiermee denkt zijn Hitachi Support Chain After Sales-programma een boost te kunnen geven.

 

WMS begeleidt verhuizing

In het nieuwe dc zal Hitachi het huidige WMS-pakket SattStore van Consafe Logistics blijven gebruiken. Visser: "We gaan ook de gehele verhuizing realiseren m.b.v. SattStore, middels speciaal daar op toegespitste software. De hele verhuizing wordt mbv het WMS geheel traceable uitgevoerd, van huidige lokatie, naar truck, naar receiving area en terug op lokatie leggen. Eerdere verhuis ervaring (in 2000 naar de huidige lokatie) heeft ons geleerd dat dit zeer nauwgezet moet worden uitgevoerd, willen we goederen kunnen blijven leveren tijdens de verhuizing (!) en daarna."

 

Ook gedurende de verhuizing blijft het ‘business as usual’, benadrukt Visser. "Want we kunnen van onze klanten niet verwachten dat ze even gaan wachten tot we de ruim 65.000 verschillende artikelen (meer dan 1.5 miljoen stuks) even verhuist hebben."

Reageer op dit artikel