nieuws

Magazijninrichter BITO produceert efficiënter

Warehousing

Magazijninrichter BITO produceert efficiënter
BITO Meisenheim

In de vestiging van BITO in Lauterecken heeft de Duitse onderneming halverwege dit jaar een productielijn voor kunststofbakken in gebruik genomen. In 2008 bouwde het bedrijf een grotendeels volautomatische productiehal voor palletstellingen in het nabijgelegen hoofdkwartier in Meisenheim.

Het familiebedrijf BITO heeft in 2009 ook te maken gehad met teruglopende verkopen, maar heeft desondanks geïnvesteerd in verbetering en automatisering van het productieproces. De omzet is teruggevallen tot het niveau van 2007, wat overigens een goed jaar voor de onderneming was.
 

Productiemanager Peter Kerth in Meisenheim en vestigingsmanager Henrik Wolf in Lauterecken melden voor 2010 weer een beter gevulde orderportefeuille, maar het zal volgens beiden tot 2012 duren voordat de omzet op het oorspronkelijke niveau is.

   

De nieuwe productielijn voor kunststof bakken in Lauterecken en de nieuwe geautomatiseerde productiehal voor palletstellingen in Meisenheim zijn operationeel om een efficiëntere en goedkopere productie waar te maken.

 

Serie en klantspecifiek

Het gros van alle kunststof bakken van BITO bestaat nog steeds uit seriematig geproduceerde standaard kunststof bakken in diverse varianten, kleuren en maten. Uit de dikke catalogus en online kan een ruime keuze worden gemaakt. Deze worden vrijwel doorlopend in Lauterecken geproduceerd en zijn doorgaans direct uit voorraad leverbaar. Voor grotere aantallen vanaf circa 10.000 exemplaren gelden uiteraard wat langere levertijden. BITO heeft zich daarnaast ook steeds meer gespecialiseerd in klantspecifiek maatwerk.

 

Matrijs

Kunststof bakken en kratten worden met een extrusie spuitgiet procedé vervaardigd en een matrijs. Een matrijs is een zeer complex en uiterst kostbaar productiemiddel. De kosten voor ontwerp en constructie kunnen oplopen tot een half miljoen euro per matrijs. Die investering kan alleen maar rendabel worden gemaakt als er grote aantallen kunststof bakken mee worden vervaardigd. Een vuistregel is circa 100.000 exemplaren. Bij kleinere oplages onderzoekt de producent altijd of de matrijs mogelijk ook toepasbaar is bij andere partijen. Dat komt voor als er afwijkende klantspecifieke bakken moeten worden gemaakt.
 
Soms worden de hoge matrijskosten gedeeld. Dan worden klant en producent beide eigenaar van dezelfde matrijs. In die gevallen ontvangt de oorspronkelijke opdrachtgever een provisie als de matrijs later ook voor derden wordt gebruikt. BITO hanteert ook nog een productiemethode, waarbij van twee standaard bakken één klantspecifieke bak wordt gemaakt volgens het cut&weld procedé. Een andere activiteit is klantspecifieke belettering van kunststof bakken. Met een eigen zeefdrukmachine kan – ook naderhand – een bedrijfsnaam met logo op de kunststof bakken worden geprint.

 

Palletstellingen

De nieuwe geautomatiseerde productiehal voor palletstellingen in Meisenheim vormt een groot contrast met de conventionele productiemethodes in de oudere naastgelegen productiehal, waar onder andere nog arbeidsintensief handmatig en semi-automatisch wordt gelast. De palletstellingproductie in de nieuwe hal daarentegen is vergaand geautomatiseerd. Staalcoils komen binnen en worden op de productielijn afgerold, op maat gesneden, omgestanst, gelast en afgelakt in een doorlopend geautomatiseerd proces. Het productiepersoneel draagt alleen nog maar zorg voor de continue toevoer van de staalcoils en de opslag van het gereed product.

Reageer op dit artikel