nieuws

Febelco verhoogt efficiency met doorrolstellingen

Warehousing

Febelco verhoogt efficiency met doorrolstellingen
Febelco

De Belgische farmaceutisch groothandelaar Febelco heeft haar distributiecentra efficiënter ingericht. BITO Systems voorzag de verschillende distributiecentra van doorrolstellingen en legbordstellingen. De vernieuwde inrichting leverde meer opslagdensiteit en een verbeterde ergonomie op.

Om de verdeling van geneesmiddelen efficiënter te laten verlopen, besliste Febelco om de inrichting van haar distributiecentra te optimaliseren. Door het gebruik van doorrolstellingen zijn de rijafstanden geminimaliseerd en werd tot 60 procent meer ruimte gewonnen in het magazijn. Zowel de snelheid als de productiviteit zijn hierdoor verbeterd. De duur tussen een bestelling en de uiteindelijke expeditie van medicijnen bij Febelco bedraagt tegenwoordig zo’n vijftien minuten. Dankzij het first in, first out-principe dat met deze doorrolstellingen systematisch wordt gehanteerd, is ook het toezicht op houdbaarheid eenvoudiger.

 

Op rolletjes

Febelco is naar eigen zeggen de grootste Belgische groothandelaar en distributeur van geneesmiddelen. Dagelijks gaan er meer dan 300.000 producten de deur uit, goed voor 16.000 bestellingen en een dagomzet van 3,9 miljoen euro. Meer dan 2500 apothekers, verspreid over het hele land, worden tot vier keer per dag beleverd. BITO Systems heeft inmiddels al vier vestigingen van Febelco ingericht met legbordstellingen en SDS-V doorrolstellingen. In totaal gaat het om meer dan één kilometer aan doorrolstellingen, in rijen van 46 meter lang. Er worden in de doorrolstellingen zowel cilindrische wieltjes, als flenswieltjes gebruikt. "Bij het binnenkomen worden de meeste geneesmiddelen na controle in kunststof bakjes gestoken", legt hoofd technische dienst Dirk Claessens van Febelco uit. "Een ander deel laten we in de kartonnen dozen. Na uitvoerige tests bleek dat de cilindrische wieltjes ideaal waren voor dozen. Door flenswieltjes toe te passen voor de kunststof bakken konden wij veel meer kanalen per doorrolniveau realiseren. Het systeem biedt veel combinaties. Bovendien kunnen de stellingen snel en op een veilige manier worden aangepast, zonder bijkomend gereedschap."

 

Uniform

Febelco had al eerder voor een combinatie van geïntegreerde conveyors en doorrolstellingen gekozen in hun zonepicksysteem. Dirk Claessens: "In het verleden kochten wij onze stellingen via een integrator. Wegens uitbreidingsplannen moesten we het stellingontwerp herzien, zodat we meer konden gaan detailleren. In de praktijk ondervonden wij namelijk tekortkomingen. Wij hadden behoefte aan verbetering van de ergonomie en beoogden een grotere opslagdensiteit. Febelco zag dit niet als een eenmalig project. We zijn al jaren op zoek naar een uniform en duurzaam systeem, een nieuwe standaard voor al onze nieuwe distributiecentra. Hiermee kunnen we evolueren naar een systeem waarin medewerkers die er dagelijks mee werken, zich comfortabel voelen en op een gemakkelijke manier kunnen picken. Zo hebben we de stellingen in ons distributiecentrum in Wijnegem nu uitgerust met een opstapje, die de ergonomie ten goede komt."

Reageer op dit artikel