nieuws

Jumbo zet revolutionair orderpicksysteem op veilingsite

Warehousing

Supermarktconcern Jumbo heeft het automatische orderpicksysteem de Universal Mixed Palletizer (UMP) in de verkoop gezet op een veilingsite. De UMP die volgens opgave 2.500 colli volledig per uur automatisch kan stapelen in lagen op rolcontainers, bleek in de conceptfase de verwachtingen niet waar te maken.

Jumbo zet revolutionair orderpicksysteem op veilingsite
Jumbo Supermarkten heeft de revolutionaire Universal Mixed Palletizer (UMP) op veilingsite Auction,com gezet

Jumbo Supermarkten wil nu via de veilingwebsite BVA-Auction.com de Universal Mixed Palletizer van de hand doen. Het supermarktbedrijf uit Veghel had vooral het afgelopen jaar, na een eerste bevredigende opstart van het orderpicksysteem in 2007, te kampen met de nodige tegenslagen.

Zo ging het bedrijf TRM, de geestelijke vader van de UMP, vorig jaar juni failliet. Als reden voor het failissement  werd opgegeven door het Doetinchemse bedrijf niet langer meer in staat was om de extra vertragingen op te vangen bij de implementatie van de UMP.

Drie van de vier aandeelhouders van het failliete TRM, Ronald Vorwerk, Rob Lalesse en Rob Willemse, vonden vervolgens onderdak bij SSI Schäfer Automation. Het trio is daar inmiddels weer vertrokken. Van Vorwerk is bekend dat hij voor zichzelf is begonnen en advieswerk verzorgt voor onder andere Nedcon in Doetinchem.  

 

Serieuze bottlenecks

Jumbo besloot na het faillissement van TRM om de verantwoordelijkheid van het project zelf op zich te nemen. Nu een jaar later heeft het supermarktconcern toch besloten om de stekker uit het geldverslindende project te trekken en het orderpicksysteem in zijn geheel op een veilingsite te plaatsen.

Lily van den Berg, PR-manager bij Jumbo,  zegt in een reactie op dit besluit dat het doorontwikkelen van de orderpickinstallatie, en dan met name de mixed palletizer, te veel tijd en kosten met zich meebracht. "Daarnaast zijn tijdens de testen nog een aantal serieuze bottlenecks in het systeemconcept naar voren gekomen. Over de hele linie zorgt dit ervoor dat ook in relatie tot onze gewijzigde referentie naar voicepicking en de risico’s die de ontwikkeling van de UMP met zich meebracht, er geen acceptabele business case meer mogelijk was."

 

Interesse

Volgens Jumbo bestond er interesse bij diverse partijen om het orderpicksysteem in zijn geheel over te nemen. "Die haakten echter af omdat het systeem te groot is voor een partij. Daarom is besloten om het orderpicksysteem op een veilingsite te plaatsen."

 

Onderhandse verkoop

Veilingbedrijf BVA-Auctions hoopt dat het orderpicksysteem voor het eind van dit jaar is geveild. "We hebben op onze site kenbaar gemaakt dat de UMP te koop staat. We proberen nu eerst het systeem compleet onderhands te verkopen. Mocht dat niet lukken, waar we min of meer wel vanuit gaan, dan gaan we de UMP met een openbare wereldwijde veiling van de hand doen.", zegt Rob Meijer sales manager bij BVA-Auctions.

 

Waardebepaling

Bij een veiling zal het systeem in delen worden aangeboden aan eventuele bieders. "We zijn nu bezig met het verkavelen van het systeem. Eind oktober sluit de veiling, waarop we de gehele maand november uittrekken voor demontage van het systeem. Begin december moet de UMP verdwenen zijn uit het dc in Veghel, want dan begint voor Jumbo de piekperiode.

Meijer kan overigens niet zeggen wat de veiling van het automatische orderpicksysteem uiteindelijk zal opleveren. "Wij bepalen niet de prijs dat doet de markt, maar ik verwacht wel dat er een aantrekkelijk openingsbod zal komen."

 

 

 

 

Reageer op dit artikel