nieuws

Eerste Europese normen voor magazijnstellingen

Warehousing

Eerste Europese normen voor magazijnstellingen
De eerste Europese normen voor magazijnstellingen zijn gepubliceerd.

Na vele jaren werk zijn de eerste Europese normen voor magazijnstellingen eindelijk beschikbaar. Tegelijkertijd zijn er zo’n drie normen gepubliceerd, die betrekking hebben op het ontwerp, het gebruik en de inspectie van stellingen. De normen zijn in het Engels verkrijgbaar.

 

Vanuit Nederland heeft met name Kees Tilburgs van Nedcon als technical chairman van de European Racking Federation geijverd voor normalisatie op Europees niveau. Vele jaren werk betalen zich nu uit in drie normen.

 

  • NEN-EN 15620: Stalen opslagsystemen – Verstelbare palletstellingen – Toleranties, vervormingen en vrije ruimten. Deze norm geeft aan met welke afwijkingen de ontwerper rekening moet houden bij het ontwerpen van palletstellingen. Deze afwijkingen komen in de praktijk voor en kunnen grote invloed hebben op de gebruikseigenschappen. Als bijvoorbeeld de vloer niet vlak is, kan de stelling scheef staan. De norm legt hiervoor grenswaarden vast.

 

  • NEN-EN 15629: Stalen opslagsystemen – Specificaties van opslagapparatuur.  Deze norm geeft aan welke gegevens de gebruiker aan de ontwerper moet verstrekken om tot een goed en veilig ontwerp te komen.

 

  • NEN-EN 15635: Stapen opslagsystemen – Gebruik en onderhoud van opslagapparatuur. Deze norm geeft aanwijzingen voor het gebruik, met als doel risico’s te minimaliseren. De norm behandelt ook het installeren en inspecteren van opslagsystemen.

 

In het engels

Naast deze drie normen zal op korte termijn nog een vierde verschijnen. De normen zijn niet alleen van belang voor fabrikanten, importeurs en installateurs van magazijnstellingen, maar ook voor gebruikers.

 

De normen zijn in het engels verkrijgbaar via de Normshop van NEN. Voor inhoudelijke informatie over de normen kunt u mailen naar advies.machinebouw@nen.nl.

Reageer op dit artikel