nieuws

ProDelta levert eerste units Commodity Park op

Warehousing

Logistiek vastgoedontwikkelaar ProDelta heeft deze week feestelijk het eerste gedeelte van Commodity Park Rotterdam op de Maasvlakte opgeleverd. De acht betonnen units zijn in eerste instantie bedoeld voor de opslag van commodities als cacao, koffie en metalen, maar kunnen ook worden omgebouwd tot distributiecentra.

ProDelta levert eerste units Commodity Park op

Op het Commodity Park ontwikkelt ProDelta op een locatie van meer dan 70.000 vierkante meter in drie fases bedrijfsruimte robuuste betonnen units, 26 in totaal, die voldoen aan de strengste (brandveiligheids)eisen voor de opslag van commodities.

 

Brandveiligheid

“We zijn hierop ingesprongen omdat we constateerden dat de huidige loodsen in Rotterdam en ook Amsterdam waar commodities en dan met name cacao ligt opgeslagen niet meer voldoen aan alle strenge veiligheideisen en dan met name op het gebied van brandveiligheid. De betonnen units die wij hier laten bouwen zijn dusdanig goed beveiligd -zo zijn de betonnen muren 240 minuten brandwerend- dat bij een eventuele cacao-brand de boel razendsnel intern is te isoleren en kan worden door de brandweer die hier op nog geen zes minuten vandaan zit”, zegt Peter Verlinden, directeur vastgoed bij ProDelta.

 

Zandgrond

Ook met de aanleg van de vloer is speciaal rekening gehouden met de toekomstige opslag van commodities. Zo heeft de vloer van de gisteren opgeleverde unit een toelaatbare belasting van maar liefst negen ton per vierkante meter, terwijl in een regulier magazijn die belasting gemiddeld drie ton is. Verlinden: “De units in deze eerste fase zijn niet onderheid omdat ze op stevige zandgrond staan. In de tweede fase (oplevering november 2008) moeten we wel heien, daar slaan we zo’n dertigduizend palen de grond in en is de toelaatbare belasting per vierkante meter ook minder: zes ton.

 

Energy Balls

Bij de bouw van het Commodity Park is ook rekening gehouden met het aspect duurzaamheid. Zo beschikt het afgelopen week opgeleverde pand een over tien zogeheten Energy Balls. Deze windturbines hebben aan beide kanten bolvormige rotorbladen die aan beide kanten van een rotor zijn bevestigd. Wanneer de rotor van de Energy Ball draait krijgen de bladen een bolvorm. De opgewekte elektriciteit zal worden gebruikt om de algemene voorzieningen op het park klimaat neutraal te laten functioneren. “Met deze voorziening kunnen we bijvoorbeeld de volledige buiten- en binnen verlichting op het park en in de units voorzien van stroom”, aldus Verlinden.

 

Logistieke functies

De panden op het park zijn in eerste instantie bedoeld voor de opslag van commodities en dan met name cacao. Op termijn kan de functie van de units ook  veranderd worden. “Als de markt vraagt om een meer logistieke of distributiefunctie van de units, waarbij dus ook meer vervoersbewegingen ontstaan, dan kunnen we daar in voorzien. De gevels kunnen worden ingezaagd zodat er ruimte komt voor vier loadingdocks met laadkuilen. Ook kan er relatief eenvoudig een doorbraak gemaakt tussen de units zodat er meer opslagruimte ontstaat en plaats voor magazijnstellingen waar reachtrucks door kunnen rijden. Ieder plafond beschikt bovendien over een voorziening voor installatie van een sprinklersysteem “, legt Verlinden uit.

In de units is het ook ruimte voor het plaatsen van extra tussenvloer. De planning is dat het Commodity Park in maart 2009 gereed is.

 

Kleiduivenschieten

Na de feestelijke oplevering konden de aanwezige makelaars zich van hun beste kant laten zien tijdens een wedstrijd kleiduivenschieten op de nabijgelegen schietbaan.

 

Lees ook:

 

Reageer op dit artikel