nieuws

TRM is failliet, project Jumbo gaat door

Warehousing

Het Doetinchemse TRM is op woensdag 11 juni door de Rechtbank Zutphen failliet verklaard. TRM is de uitvinder van de Universal Mixed Palletizer, die momenteel door Jumbo wordt geïmplementeerd. De reden voor het faillissement is een combinatie van ‘te veel hooi op de vork’ en een ‘gebrek aan lange adem’.

TRM is failliet, project Jumbo gaat door
Jumbo implementeert de mixed palletizer

TRM heeft het faillissement zelf aangevraagd. "We zijn met Jumbo zeer voortvarend van start gegaan. Als klein en jong bedrijf bleken we echter niet over de lange adem te beschikken die nodig is om de extra vertragingen op te vangen die helaas tijdens dit project zijn opgetreden", aldus Ronald Vorwerk van TRM.

 

Doorstart

Samen met een bank bespreekt TRM nu de mogelijkheden voor een doorstart. Welke scenario’s daarbij de revue passeren, wil Vorwerk niet vertellen. "Over een aantal weken moet er meer duidelijkheid zijn", vertelt de mede-oprichter van het Achterhoekse bedrijf.

 

TRM oftewel Triple R Management is eind 2004 opgericht door Ronald Vorwerk, Rob Lalesse en Rob Willemse. De drie R’s traden op de CeMAT in 2005 voor het eerst voor het voetlicht met de Universal Mixed Palletizer (UMP). Deze innovatieve machine kan sneller dan een robot pallets bouwen met lagen die bestaan uit colli met verschillende vormen en formaten.

 

Te veel hooi

Supermarktketen Jumbo durfde de gok aan en besloot als eerste deze machine te implementeren. "Het begon als een project waarvan wij met de UMP aanvankelijk slechts twintig procent voor onze rekening zouden nemen. De rest zouden we inkopen."

 

Gedurende het project heeft TRM echter noodgedwongen steeds meer zelf moeten ontwikkelen en bijbouwen. Bestaande technieken waren namelijk niet altijd geschikt voor dit project. "Daardoor hebben we uiteindelijk 80 procent van het systeem geleverd. Dat zou je te veel hooi op de vork kunnen noemen", geeft Vorwerk aan.

 

Performance vergroten

Op het Jaarcongres Warehousing in september 2007 toonde Jumbo al de eerste beelden van het systeem. Op volle toeren draait het systeem echter nog steeds niet. TRM is samen met Jumbo en ICT Solutions al maandenlang druk bezig om de performance van het systeem te vergroten.

 

"We zitten nu op een totale systeemperformance van 45 procent. De installatie heeft ook een manueel stapelstation die ook door ons opslag- en sorteersysteem worden gevoed. Dit station draait al een aantal weken met een performance van 80 tot 90 procent", stelt Vorwerk.

 

Problemen met WCS

De vertraging is voor een belangrijk deel te wijten aan problemen met de aansturing door het warehouse control system (WCS). "De mechanische componenten werken perfect. De partij die we hebben ingeschakeld voor het WCS, heeft echter slechte kwaliteit geleverd als het gaat om doorlooptijd en systeemperformance", stelt Vorwerk.

 

Gezien de ontstane situatie heeft Jumbo zelf de operationele verantwoordelijkheid van het project overgenomen. Vorwerk: "Het project gaat in ieder geval gewoon door, alleen nu even niet met mensen van TRM."

 

Stem in onze poll: TRM, uitvinder van de universal mixed palletizer, is failliet.

 

Bekijk ook:

 

 

Reageer op dit artikel