nieuws

Roodbergen: “Kijk ook naar zachte factoren nieuw systeem”

Warehousing

Roodbergen: “Kijk ook naar zachte factoren nieuw systeem”
Kees Jan Roodbergen

Investeren in een automatisch magazijn is niet alleen een financiële overweging. Ook moeilijk meetbare factoren zoals het welzijn van de medewerkers moeten worden meegenomen. “Het is altijd nog beter om ze te kwantificeren dan ze helemaal niet mee te laten wegen”, aldus Kees Jan Roodbergen tijdens de WMS-dag.

Een automatisch opslag- of orderverzamelsysteem heeft niet alleen invloed op de logistieke kosten, maar ook op het aantal fouten, doorlooptijden en opslagdichtheid. “Allemaal factoren die moeilijk in een investeringsplaatje zijn te stoppen”, vertelde Kees Jan Roodbergen van de Erasmus Universiteit tijdens de WMS-dag.

 

Zachte factoren

Dat geldt nog sterker voor zachte factoren als de tevredenheid van de medewerkers. Hoe blij zijn de medewerkers met het nieuwe systeem? Lopen ze straks na de implementatie weg? Of heb je gewoon een ander type mensen nodig?

 

Roodbergen haalt een citaat van Robert Kaplan aan: “Ook al zijn deze zachte factoren moeilijk te kwantificeren, er is geen enkele reden om ze gelijk te stellen aan nul. Nul is tenslotte net zo’n willekeurig getal als elk ander getal.”

 

Mens en machine

Voor aanschaf van een automatisch opslag- of orderverzamelsysteem is het noodzakelijk om de prestaties van machines met die van mensen te vergelijken. Als het gaat om tillen, simpele transportbewegingen, zich voortdurend herhalende bewegingen of gevaarlijke klussen zijn machines vaak te verkiezen boven mensen.

 

De flexibiliteit van mensen en hun vaardigheden om beslissingen te nemen zijn echter moeilijk te vervangen. “Neem bijvoorbeeld het stapelen van een pallet. Je moet kunnen berekenen hoe je de dozen moet positioneren en je moet dozen van verschillende vormen en afmetingen kunnen hanteren. Dat is moeilijk door een machine te vervangen”, aldus Roodbergen.

 

Extra WMS-modules

Ook het beschikbare WMS is een belangrijke factor in de vergelijking tussen mens en machine. Roodbergen: “Als een WMS niet erg intelligent is, kunnen mensen dat deels compenseren. Ook al biedt het WMS geen functionaliteit voor batchpicking, ervaren orderpickers zullen na verloop van tijd vanzelf meerdere picklijsten tegelijk meenemen. Een machine zal in dat geval gewoon niet goed presteren.”

 

Roodbergen adviseert bedrijven daarom om te onderzoeken of extra modules in het WMS je operatie niet efficiënter kunnen maken. Daarbij gaat het niet alleen om batchpicking of niet, maar ook om het efficiënt neerleggen van snellopers en langzaamlopers en het slim toewijzen van achtereenvolgende opdrachten.

 

Routestrategie

Ook voor manuele magazijnen kan het zinvol zijn om extra modules van het WMS te gebruiken. Stokpaardje van Roodbergen is wat dat betreft de routestrategie van orderpickers. “Er zijn verschillende methoden om de efficiëntie op dit punt te verbeteren, maar ze zijn nauwelijks commercieel beschikbaar”, aldus Roodbergen.

 

Beter gebruikmaken van de mogelijkheden op dit gebied kan ervoor zorgen dat investeren in een automatisch systeem helemaal niet zo zinvol is als aanvankelijk lijkt. Roodbergen: “Als je automatisering overweegt, moet je een automatisch systeem vergelijken met een goed georganiseerd manueel proces, niet met een slecht georganiseerd manueel proces.”

 

Roodbergen in beeld

In onderstaande video legt Kees Jan Roodbergen nog eens in het kort uit wat de belangrijkste verschillen zijn tussen mens en machine en mens en computer.

 

Bekijk ook:

 

Reageer op dit artikel