nieuws

Drukke WMS-dag zet vraagtekens bij automatisering

Warehousing

Drukke WMS-dag zet vraagtekens bij automatisering
Kees Jan Roodbergen in zijn openingspresentatie op de WMS-dag

Mechanisering en automatisering van magazijnen is niet altijd zaligmakend. Dat is één van de conclusies na afloop van de 13e WMS-dag, die meer dan 400 mensen op de been bracht. “Als je WMS niet erg intelligent is, zullen de automatische systemen niet goed presteren”, vertelde keynote speaker Kees Jan Roodbergen van de Erasmus Universiteit.

 

Roodbergen gaf de aanwezige deelnemers enkele interessante overwegingen voor de aanschaf van een automatisch opslag- of orderverzamelsysteem mee. "Vergelijk zo’n automatisch systeem met een goed georganiseerd manueel proces, niet met een slecht georganiseerd proces", vertelde Roodbergen tijdens de WMS-dag, die veel meer deelnemers trok dan voorgaande jaren.

 

"Bedrijven die een automatisch systeem overwegen, kunnen vaak nog meer rendement uit hun bestaande manuele operatie halen door een aantal dingen net iets slimmer te doen", aldus de Rotterdamse wetenschapper.

 

Ander type medewerker

Wat veel bedrijven volgens Roodbergen onderschatten, is dat een geheel of gedeeltelijk geautomatiseerd magazijn om een ander type medewerker vraagt. Computers nemen weliswaar een groot deel van het denkwerk van de mensen over, maar je hebt in zo’n magazijn ook mensen nodig met verstand van computers en van techniek.

 

Dat bleek ook tijdens de workshop over automatische en manuele magazijnen, waar Teun Vermetten van H.M. de Jong Koel- en Vrieshuizen een presentatie hield. "Daar kom je door ervaring achter", stelde Vermetten in een volle zaal, waar net als bij veel andere workshop stoelen bijgeschoven moesten worden.

 

Warehouse control systeem

In de workshop over integratie van WMS met mechanisering vertelde Piet Neirinck van het Belgische Pinguin hoe het automatisch magazijn en de verpakkingshal in Westrozebeke is aangestuurd. Pinguin maakt daar gebruik van subsystemen van veel verschillende leveranciers.

 

"Aansturen van al die systemen met hun eigen warehouse control systeem (WCS) was geen optie, dat levert geen optimale aansturing op. We hebben eerst gekeken of we alle subsystemen bij één leverancier konden onderbrengen, maar dat leverde niets op. Daarom hebben we gekozen voor een onafhankelijk WMS dat in de rol van een WCS alle subsystemen aanstuurt", aldus Neirinck.

 

Projectmanagement

De WMS-dag sloot af met een gesprek op het podium over projectmanagement. Arthur Böhmer van Xenos had een belangrijke tip voor de mensen in de zaal. "Houd bij een automatiseringsproject altijd ruimte voor flexibiliteit in je organisatie. Anders verlies je de ruimte om pieken op te vangen", aldus de man die net geen Logistiek Manager van het Jaar 2007 werd.

 

Zijn gesprekspartner Rob van Doesburg van Capgemini pleitte voor een verlovingstijd met de WMS-leverancier. "Als je een WMS-leverancier hebt gekozen, neem dan de tijd om die leverancier echt te leren kennen voordat je daadwerkelijk start. Ga eens langs bij de leverancier en leer de ontwikkelafdeling en de servicemensen kennen. Ga langs bij referenties", sprak Doesburg, kort voordat de WMS-dag werd afgesloten met een borrel.

 

 

[fotoalbum]

 

Lees ook:

 

 

Reageer op dit artikel