nieuws

WMS berekent kortste pickroute

Warehousing

WMS berekent kortste pickroute
De kortste pickroute volgens Yanta

Softwareleverancier Yanta heeft zijn WMS-oplossing uitgebreid met een functionaliteit voor het berekenen van de kortste pickroute. De functionaliteit is gebaseerd op een algoritme van Kees Jan Roodbergen, wetenschapper van de Erasmus Universiteit. Het is voor het eerst dat dit algoritme in een WMS is opgenomen.

Het is een vraag die orderpickers en hun managers al jaren bezighoudt: wat is de optimale route langs alle picklocaties die bezocht moeten worden? In een conventioneel magazijn besteedt een orderpicker meer dan de helft van zijn tijd aan het lopen van de ene naar de andere picklocatie. Een besparing van enkele procenten in loopafstand kan in een groot magazijn al snel enkele fte’s schelen.

 

Kortste pickroute

Op wetenschappelijk niveau hebben verschillende mensen zich gebogen over het probleem van de kortste pickroute. Het resultaat bestaat uit een handvol strategieën om een zo kort mogelijke pickroute te berekenen. Kees Jan Roodbergen van de Erasmus Universiteit heeft deze strategieën gecombineerd in een algoritme, die volgens simulaties het beste resultaat geeft.

 

Minder loopafstand

Tot nu toe zijn deze strategieën nog niet of nauwelijks toegepast in warehouse management systemen (WMS). Yanta brengt daar verandering in. Deze in logistiek gespecialiseerde SAP-partner heeft de algoritme van Roodbergen in zijn WMS-oplossing ingebouwd. Uit vooronderzoek blijkt dat dit algoritme kan leiden tot 12 procent minder loopafstand. Als kleine orders worden gecombineerd tot grote batches, kan de besparing nog verder oplopen.

 

WMS-dag

Yanta laat de oplossing voor het eerst zien op de WMS-dag op dinsdag 9 april.

 

Lees en bekijk ook:

 

Reageer op dit artikel