nieuws

Roodbergen: “Arbeid is grootste kostenpost”

Warehousing

Roodbergen: “Arbeid is grootste kostenpost”
Kees Jan Roodbergen

Warehouses staan onder grote druk om kosten te besparen. Tegelijkertijd verlangen bedrijven steeds hogere prestaties van hun logistieke afdeling. Dat stelt Kees Jan Roodbergen van de Erasmus Universiteit. Aangezien arbeid de grootste kostenpost is, zijn veel bedrijven op zoek naar mogelijkheden om hierop te besparen.

Roodbergen, keynote speaker op de WMS-dag, baseert zijn stelling op basis van verschillende onderzoeken. Uit één onderzoek blijkt dat in 1987 gemiddeld zo’n 12 procent van de omzet verloren ging aan logistieke kosten. In 2003 was dat aandeel flink gedaald tot 6 procent.

 

Warehouse-kosten

Als Roodbergen inzoomt op de logistieke kosten, blijkt het aandeel warehouse-kosten daarin eveneens te dalen. In 1995 nam het warehouse 37 procent van de totale logistieke kosten voor zijn rekening, in 2005 nog maar 25 procent.

 

Grootste kostenpost

Voor Roodbergen is dit het bewijs dat logistiek managers al geruime tijd onder druk staan om hun logistieke kosten te reduceren. “Wat is de grootste kostenpost in een doorsnee warehouse? Juist, arbeid”, aldus de universitair docent uit Rotterdam.

 

Hogere prestaties

Tegelijkertijd wordt logistiek managers het werk alleen maar lastiger gemaakt. Assortimenten worden groter, bestellingen kleiner, levertijden korter en fouten worden steeds minder geaccepteerd. Kortom: logistiek managers moeten hogere prestaties leveren tegen lagere kosten.

 

WMS-dag

Tijdens zijn presentatie op de WMS-dag gaat Roodbergen dieper in op de mogelijkheden om de processen in het warehouse te optimaliseren. Hij zal onder meer een vergelijking maken tussen mens en machine en mens en computer. De presentatie is interessant voor iedereen die overweegt te investeren in een WMS of automatisch magazijn.

 

Lees ook:

Reageer op dit artikel