blog

Waarom modern voorraadbeheer meer aandacht verdient

Warehousing 4011

Waarom modern voorraadbeheer meer aandacht verdient

Voorraadbeheer is een van de meest basale gebieden die beïnvloed worden door innovatie. Het is ook één die vaak over het hoofd wordt gezien en niet naar waarde wordt geschat. Ten onrechte. Dit is waarom.

Zodra managers stilstaan bij het belang van het beschikbaar hebben van voorraad, zullen ze zien waarom het investeren van tijd en geld in slimme voorraadmanagementsystemen een cruciale rol kan spelen. Bijvoorbeeld bij de planning en het volgens budget laten verlopen van het hele operationele proces.

Prioriteiten stellen

De strategische rol van voorraadbeheer wordt snel over het hoofd gezien wanneer managers of bedrijven het magazijn slechts zien als tussenstop voor goederen. Echter, wanneer er door de bril van cashflowmanagement naar inventarisbeheer wordt gekeken, zal de financiële impact van slow moving voorraaddelen, overmatige inventaris, en nabestelde componenten, voorraad en onderdelen de prioritering wellicht veranderen.

Boetes en improductiviteit

Een overmaat aan voorraad betekent dat kapitaal onnodig vastligt. Een tekort betekent dat processen vertraging oplopen, waardoor de productiviteit afneemt. Wanneer bestellingen niet kunnen worden verzonden zorgt dat voor ongenoegen bij klanten, een tanende loyaliteit en terugloop in herhaalorders. Wanneer er niet aan Service Level Agreements (SLA’s) kan worden voldaan vanwege een tekort aan reserveonderdelen, volgen er boetes en worden contracten beëindigd. Nu wordt pijnlijk duidelijk waarom voorraadbeheer een onderwerp is dat bij iedereen in de fabriek een hoge prioriteit zou moeten hebben.

Eisen van moderne fabricagebedrijven

Geavanceerd voorraadbeheer speelt een nog belangrijkere rol bij fabrikanten die veel sterk geconfigureerde, gepersonaliseerde producten maken. Voor operationele tactieken als hub and spoke en late-stage assemblage maken fabrikanten gebruik van modulaire ontwerpconcepten met mix- en matchcomponenten. Diverse onderdelen van een product kunnen worden gemonteerd en opgeslagen. Eindconstructie kan worden uitgesteld tot wanneer de werkelijke bestelling is ontvangen.

 

Lees ook
Voorraadpooling loont: optimale verdeling van voorraad
Voorraadbeheer: houdbaarheid versus beschikbaarheid

 

Dan pas worden de juiste afwerkingen, accessoires en details toegevoegd op basis van de wensen van de klant. Deze assemblagetechniek wordt steeds vaker gebruikt omdat fabrikanten daarmee voldoen aan wensen uit de markt naar sterk gepersonaliseerde producten. Geavanceerde voorraadoplossingen helpen de fabrikant hierbij door gedeeltelijk samengestelde producten, componenten en compatibele add-ons op te slaan en te positioneren.

Cross docking

Cross docking is een andere trend in opslag en logistiek die ondersteund wordt door geavanceerde IT-oplossingen. Wanneer een fabrikant zijn eigen componenten maakt, kan een systeem voor cross-docking helpen de beschikbaarheid en vraag naar een product te stroomlijnen. Hierbij kunnen de voltooide goederen automatisch worden gebruikt voor openstaande orders of inkooporders die dat onderdeel misschien nodig hebben. Met dergelijke technieken kan de levertijd worden ingekort, activiteiten worden gestroomlijnd en kan de fabrikant inspelen op de hoge verwachtingen van de klant.

Scanners en sensoren gebruiken in het magazijn

Met geavanceerde technologie kan in het magazijn ook het traceren van voorraad worden verbeterd, de foutmarge worden verkleind en het pakproces worden versneld. Denk aan barcodes, optische scanners, RFID-technologie en sensoren met GPS-tracking. Nieuwe oplossingen kunnen het geavanceerde inventarissysteem naar een nog hoger niveau tillen.

 

Lees ook
Juiste voorraadbeschikbaarheid op de juiste plek

 

Draagbare technologie, stem-geactiveerde systemen en het automatisch uitlezen van sensoren zorgen ervoor dat magazijnmedewerkers zich kunnen concentreren op het uitvoeren van hun taken, in plaats van het volgen van een computersysteem. Sommige industrieën implementeren zelfs autonoom rijdende vorkheftrucks die op sporen rijden en zich snel door het magazijn voortbewegen, automatisch stoppen bij de juiste schappen en met een robotarm producten eruit pakken. Hierdoor wordt de snelheid verhoogd en veiligheidsproblemen verminderd.

Verbeterde nauwkeurigheid van rapportage

Een van de grootste voordelen van het verbeteren van voorraadbeheersystemen is dat de nauwkeurigheid er sterk door vooruit gaat. Een secure inventarisatie zorgt ook voor een nauwkeurigere rapportage en analyse, inclusief voorspellende analyse. Het vermogen om accuraat de marktvraag te voorspellen betekent dat managers hun veiligheidsvoorraden kunnen optimaliseren waardoor de inventaris die achter de hand wordt gehouden ‘voor het geval dat’, beperkt kan worden tot het hoogst noodzakelijke.

 

Lees de blog
Voorraad is business voorraad: logistieke voorraad bestaat niet

 

Dat bespaart ruimte, tijd en kosten. Accurate inventarisatie van reserveonderdelen is ook van cruciaal belang voor de aftermarket-service, het uitvoeren van preventief onderhoud en het vervullen van servicecontracten met klanten. De planning van de geprojecteerde vraag naar vervangingsdelen kan worden verbeterd door middel van Smart Data Science, waarbij aankoopgegevens worden gebruikt om te voorspellen wanneer er vervanging nodig is.

Op het eerste gezicht is een magazijn misschien weinig meer dan een reusachtige wachtkamer voor goederen; een opslagplaats. Met de juiste IT-oplossingen kan voorraadbeheer een strategisch onderdeel vormen van het cashflowbeleid van de onderneming en helpen klantenrelaties te verbeteren.

Auteur: Jan van Dellen, countrymanager Infor Benelux

 

Reageer op dit artikel