blog

Robotisering van distributiecentra is nog een kwestie van tijd

Warehousing 2415

Robotisering van distributiecentra is nog een kwestie van tijd

Eén van de snelst groeiende segmenten voor robotica is de logistieke sector. Deze sector is volgens Herbert ten Have, CEO van Fizyr, bij uitstek een industrie waar robots een rol van betekenis gaan spelen aangezien veel handelingen nog altijd handmatig gebeuren. Desalniettemin is volgens Ten Have, die ook zal spreken tijdens de Logistica, het automatiseren van pickprocessen keer op keer complex door de veelvoud aan variaties waarmee rekening gehouden moet worden gehouden.

Robotisering verlost mensen van repetitief, saai, vies, zwaar, gevaarlijk en 24/7 werk. Dat heeft al veel maatschappelijke en economische vooruitgang gebracht. En er valt nog een wereld te winnen. Veel taken vergen namelijk een hoog niveau van oog-handcoördinatie en het vermogen om de juiste keuzes te maken in een veranderende omgeving. Conventionele industriële robots zijn al ruim vijftig jaar geleden ontwikkeld in de auto-industrie. Sindsdien zijn robots vergaand doorontwikkeld.

 

 

 

 

Zo zijn er robots met een nauwkeurigheid van een honderdste millimeter, robots die hele auto’s kunnen pakken en verplaatsen, en robots van wie de snelheid voor het menselijk oog lastig bij te houden is. Inmiddels worden dit soort robots toegepast in bijna elke industrie.

Gelimiteerde inzet

Al deze robots zijn alleenstaand echter nog altijd niets meer dan domme actoren, waarvan inzet gelimiteerd is tot gecontroleerde en niet veranderende omgevingen. Om deze limitatie te overbruggen zie je dat industriële robots steeds vaker worden uitgerust met een veelvoud aan sensoren, waaronder camera’s. Deze camera’s geven de robot de mogelijkheid om te kunnen omgaan met veranderingen in de omgeving, zijn context, de producten, of zijn taak.

Grootste uitdaging: versnellen van inleren

Ondanks de enorme technische vooruitgang blijken veel handelingen in de praktijk complex om te robotiseren, omdat de vision software niet goed om kan gaan met variaties van het op te pakken object. Elk individueel product moet heuristisch ‘ingeleerd’ worden. Een tijdrovende klus, die bij elke kleine verandering, bijvoorbeeld aan de verpakking, opnieuw moet gebeuren. Bij producten die per definitie heterogeen zijn – denk aan groente, fruit en bloemen – ligt de drempel naar robotisering daarom enorm hoog. Kortom, de next big thing in machine vision is het versnellen van het inleren: op het niveau van individuele producten en hele productfamilies, zodat een robot efficiënt met variaties om kan gaan.
Deep learning is een vorm van machine learning waarbij neurale netwerken worden aangewend om een computer complexe taken te leren. Hiermee verandert het paradigma van hoe we een computer leren zien: in plaats van hem te vertellen waar hij op moet letten door middel van steeds meer heuristische regels, geven we hem voorbeelden op basis waarvan hij zelf deduceert wat de belangrijke aspecten zijn om op te letten.

Robotarm herkent afzonderlijke dozen

Eén van de snelst groeiende segmenten voor robotica is de logistieke sector. Dit is in mijn ogen bij uitstek een industrie waar veel handelingen nog handmatig gebeuren en waarbij automatisering keer op keer complex blijkt door de veelvoud aan variaties waarmee rekening gehouden moet worden. De grootste vooruitgang die we binnen Fizyr hebben gemaakt is op het vlak van uiteenlopende verpakkingsdozen. We kunnen willekeurige dozen aanbieden die de robot nooit gezien heeft. Het systeem herkent hierin de afzonderlijke dozen en zorgt dat de robotarm deze netjes oppakt.

Met robots op weg naar 24-uursdiensten

Ik ben ervan overtuigd dat uiteindelijk over tien jaar het overgrote deel van de distributiecentra in grote mate is gerobotiseerd. Er komt momenteel zo veel beschikbaar door gerenommeerde bedrijven dat het echt een kwestie van tijd is. Met robots kun je de stap naar een 24-uursdienst maken, zodat je dag en nacht aan orderpicken kunt doen. Dat is technisch al mogelijk, dus ik weet zeker dat het op den duur plaats gaat vinden. Eerst gaan Amazon en Walmart over op robotisering, gevolgd door vele anderen. Het komt er vaak op neer dat anderen wel mee moeten om competitief te blijven. Ik hoop daarom van harte dat ook Nederlandse bedrijven tijdig zullen aanhaken bij deze trend.

Logistica-seminar Fizyr in teken kunstmatige intelligentie
Meer weten over de laatste ontwikkelingen en trends op het gebied van robotisering van distributiecentra? Neem dan deel aan het seminar dat Herbert ten Have namens Fizyr verzorgt tijdens Logistica. Ten Have richt zich tijdens zijn lezing onder andere op de laatste ontwikkelingen op het gebied van deep learning. Als dubbele winnaar van de Amazon Picking Challenge is Fizyr (voorheen Delft Robotics) zover met de technologische ontwikkelingen dat het robots in staat stelt om onbekende producten te pakken.
Online retailers zoals Amazon hebben miljoenen verschillende producten die ze graag met robots willen picken. Het individueel inleren is onmogelijk. Met de nieuwe techniek van Fizyr wordt het voor veel toepassingen mogelijk orderpicken door robots te laten verzorgen. Met name distributiecentra, pakketdiensten en grote retailers zullen profiteren van deze ontwikkeling verwacht Ten Have.
De lezing van Herbert ten Have tijdens de Logistica is woensdag 29 november as tussen 14:00 – 15:00 in Theater 5: LogistiekProfs
Reageer op dit artikel