blog

WMS verhoogt orderverzamel-productiviteit met 30 procent

Warehousing

WMS verhoogt orderverzamel-productiviteit met 30 procent

Door het logistieke- en het orderverzamelproces op de juiste manier in te richten en met een WMS-systeem aan te sturen, kan de efficiëntie in veel magazijnen met 20 tot 40 procent verhoogd worden. Hiervoor zijn geen dure investeringen nodig, zegt Eric Hereijgers.

Er zijn veel technieken beschikbaar om het orderverzamelproces te verbeteren. Zo is picken met RF-terminals is al 20 jaar volop in gebruik maar met nieuwe technieken kan de efficiëntie verder worden verhoogd.

De efficiëntie van het verzamelen van grotere collo wordt met ongeveer 5 tot 12 procent verhoogd door met voice te gaan werken; de EAN-code van de artikelen kan dan niet gescand worden, wat weer niet goed is voor de kwaliteit.

Met pick-to-light en put-to-light order verzamelwagens kan de productiviteit tevens verhoogd worden. Daarnaast kunnen orders tijdens het orderverzamelproces direct in de juiste verzenddoos worden verzameld. Het WMS bepaalt dan vooraf welk formaat verzenddoos er nodig is. Dit komt de efficiëntie van het gehele magazijnproces ten goede. Daarnaast zijn er nog veel andere methoden mogelijk.

Om al deze technieken en methoden goed te laten werken is een goed functionerend WMS echter onmisbaar.

Slimme aansturing orderverzamelaars

Met een slimme aansturing van het orderverzamelproces, kan de orderverzamel-productiviteit tevens verhoogd worden. Dit door orders niet meer order voor order verzamelen, maar door orders te splitsen naar batches voor single line orders, cluster picking (meerdere orders tegelijk verzamelen) en consolidatie picking (orders splitsen, picken en vervolgens weer sorteren en groeperen). Productiviteitsstijgingen van 15 tot 45 procent zijn mogelijk door de orders eerst op de juiste manier te sorteren en dan batchgewijs toe te wijzen aan juiste orderverzamelaars, die de juiste orderverzamelwagens voor dit proces hebben.

ABC allocatie en zonering

De basis voor goede orderverzamelprocessen wordt gelegd door een juiste inrichting van de opslaggebieden: A-artikelen vooraan leggen, op ergonomisch goed bereikbare locaties en de juiste artikelen bij elkaar zoneren en groeperen. Maar de werklast moet ook goed verdeeld worden. Dit moet echter niet één keer gebeuren; het moet goed onderhouden worden en een continu proces zijn. Daarvoor is de juiste informatie nodig. WMS-systemen hebben deze in zich en kunnen bijdragen aan een goede inrichting EN een goed beheer en onderhoud van de gekozen inrichting.

Voorraadbetrouwbaarheid

Er is veel aandacht voor orderverzamel-productiviteit. Niets is hiervoor echter dodelijker dan een onbetrouwbare voorraad-op-locatie betrouwbaarheid. De tijd die wordt verloren door op een locatie aan te komen waar geen voorraad meer ligt, wordt later niet meer ingehaald. Het WMS helpt om de voorraadbetrouwbaarheid te verhogen en om zo een goede basis te vormen voor een efficiënt orderverzamelproces.

KPI reporting

Meten is weten. Dit is alom bekend. Overal waar men via een ‘contiuous improvement cultuur’ de processen continu verbetert en optimaliseert, wordt de productiviteit en de kwaliteit duidelijk gemeten en helder teruggekoppeld. Dit is namelijk de juiste input om de processen gezamenlijk te verbeteren en om de productiviteit toe te laten nemen. Om dit op de juiste en op een eenduidige manier te kunnen meten, is een WMS-systeem vaak onmisbaar,

Door het logistieke proces en het orderverzamelproces om de juiste manier in te richten en met een WMS aan te sturen, kan de efficiëntie in veel magazijnen met 20 tot 40 procent verhoogd worden. Hiervoor zijn geen dure investeringen nodig in gemechaniseerde magazijnen. Een slimme aansturing met WMS houdt het proces tevens flexibel.

Op de WMS-dag zal Eric Hereijgers tijdens de lezingen nader ingaan op de vraagstelling hoe de orderverzamelproductiviteit met 20 tot 40 procent verhoogd kan worden door te werken met een goed ingericht WMS-systeem. Bekijk het volledige programma van de WMS-dag.
Reageer op dit artikel