blog

BREEAM-NL: wat zijn voordelen in logistiek?

Warehousing

BREEAM-NL: wat zijn voordelen in logistiek?

BREEAM-NL is in Nederland hét keurmerk om de duurzaamheid van gebouwen mee te beoordelen. Vanaf de introductie in 2010 waren het vooral kantoren die werden gecertificeerd. Inmiddels groeit de belangstelling ook vanuit logistieke panden. Waarom blijkt BREEAM-NL ook voor deze distributiecentra en andere logistieke panden geschikt?

WDP Schiphol en het distributiecentrum van Lidl; twee super duurzame distributiecentra op het Tilburgse bedrijventerrein Vossenberg II, Vos Logistics, V&D in Nieuwegein; stuk voor stuk voorbeelden van logistieke gebouwen met een BREEAM-NL certificaat. In totaal zijn er op dit moment (jan. 2015) 23 logistieke panden voorzien van een BREEAM-NL ‘Nieuwbouw en Renovatie certificaat’; voor het ontwerp van het pand of voor het opgeleverde gebouw.

Maatregelen

De maatregelen om de duurzame prestaties van het logistieke gebouw te vergroten, lijken eindeloos. Zo is er in het ene gebouw gekozen om bewust geen gasaansluiting te installeren, op het andere pand is het dak volledig belegd met zonnepanelen. Vaak zijn logistieke panden voorzien van een warmte-koudeopslag. Ook de toepassing van led-verlichting, extra isolatie van de gevels of driedubbel isolatieglas komt veel voor.

Een aantal van de met BREEAM-NL gecertificeerde gebouwen heeft ook een koel- en vriesinstallatie. Hierbij wordt veelal gebruikgemaakt van milieuvriendelijke koelmiddelen. En door de restwarmte van de installaties te gebruiken voor het gebouw, kan een gasaansluiting overbodig worden.

Negen duurzaamheidsonderwerpen

BREEAM-NL is meet duurzaamheid in de volle breedte. De duurzame prestaties van een gebouw worden beoordeeld op negen verschillende duurzaamheidsonderwerpen:

 • management;
 • gezondheid;
 • energie;
 • transport;
 • water;
 • materialen;
 • afval;
 • landgebruik en ecologie;
 • vervuiling.

BREEAM.Nl: voordelen in logistiek

Voor logistieke gebouwen heeft het keurmerk een aantal voordelen:

 • Door certificering met BREEAM-NL wordt inzichtelijk wat de werkelijke duurzaamheidsprestatie van het gebouw is. Doordat BREEAM een internationaal erkend keurmerk is, wordt de prestatie ook erkend en door de markt op waarde beoordeeld.
 • Een BREEAM-NL project heeft aantoonbaar meer waarde. Partijen zijn bereid meer te betalen om van het project gebruik te mogen maken. Uit onderzoek van de WGBC blijkt ook dat duurzame gebouwen hogere huur- of leasetarieven hebben. Dit komt onder andere door het goede binnenmilieu en de lagere operationele kosten. De meerwaarde kan oplopen tot circa 20% aan ‘rental premium’.
 • BREEAM-NL kan helpen bij groenfinanciering (MIA/VAMIL). Omdat een BREEAM-NL gebouw een goed en duurzaam gebouw is, geeft de overheid waardering aan BREEAM-NL projecten. Met de MIA/Vamil regeling zijn er investeringsvoordelen te behalen.
 • Met een BREEAM-NL project kunnen operationele kosten worden gereduceerd. Een meerinvestering in duurzaamheid wordt terugverdiend door een reductie van onder andere energiekosten, waterbesparing en onderhoud.
 • Met BREEAM-NL is een gebouw voorbereid op de toekomst. Doordat BREEAM-NL alleen waardering geeft aan prestaties die bovenwettelijk zijn, is het zeker dat een BREEAM-NL project beter is dan in de markt gemeengoed is. Het project is daarmee voorbereid op de toekomst.

Certificeren met BREEAM-NL in acht stappen:

Bij een certificering met BREEAM-NL komt veel kijken. Het is een intensief traject. Daarom is het belangrijk op een aantal zaken te letten.

 1. Ambitie bepalen: In eerste plaats is het belangrijk een ambitie voor het project te bepalen. Eén BREEAM-NL ster? Of meteen het maximale, vijf sterren?
 2. BREEAM-NL team samenstellen: Voor een BREEAM-NL certificaat moet veel bewijsmateriaal worden aangeleverd. Daarom wordt een BREEAM-NL team samengesteld. Partijen die veel bewijslast moeten leveren, nemen plaats in dit team. Denk bijvoorbeeld aan de opdrachtgever, de architect, de installatie-adviseur, de aannemer en een BREEAM-NL expert. Ieder is verantwoordelijk voor zijn of haar deel.
 3. Project registreren: Alle bewijslast wordt door de expert verzameld en ingevoerd in de zogenoemde Assessmenttool. Dit is een online tool die wordt gebruikt voor het certificeren van project met BREEAM-NL. Om de Assessmenttool te gebruiken voor een certificering, is een registratie noodzakelijk. Dit kost 500 euro per project en is onderdeel van de certificeringskosten. De hoogte van de totale certificeringskosten hangt af van de grootte van het gebouw.
 4. Assessmenttool invullen: Als de expert akkoord is met de aangeleverde informatie schrijft hij een validatie in de Assessmenttool en zorgt ervoor dat de bijbehorende bewijslast wordt geüpload.
 5. Assessor aanstellen: Een assessor controleert de aangeleverde bewijslast. Deze Assessor wordt veelal door de opdrachtgever aangesteld, bij voorkeur aan het begin van het BREEAM-NL traject.
 6. Rapportage door assessor: Als de assessor akkoord is met de aangeleverde bewijslast, wordt het eindrapport opgemaakt. In de opleverfase maakt de assessor nog een inspectierapport op naar aanleiding van de site-inspectie.
 7. Controle door DGBC: Tot slot vindt er nog steekproefsgewijze controle plaats door de Dutch Green Building Council (DGBC), de zogenaamde QA.
 Wanneer ook deze controle goed is, mag de assessor het certificaat aan de opdrachtgever overhandigen.
 8. Certificaat: Wanneer ook de controle van de DGBC goed is, mag de assessor het certificaat aan de opdrachtgever overhandigen.

Gratis assessmenttool

Wanneer een opdrachtgever er nog niet zeker van is om daadwerkelijk met BREEAM-NL te certificeren, is het ook mogelijk om gratis gebruik te maken van de Assessmenttool. Na het aanmaken van een account kan met de Assessmentool een quickscan worden gemaakt. Ook is het met de Assessmenttool mogelijk een vergelijking te maken tussen verschillende duurzaamheidsscenario’s.

Kijk voor meer informatie op www.breeam.nl en op www.assessmenttool.nl.

Lees ook: Acht tips voor een BREEAM-certificaat

Reageer op dit artikel