blog

Vijf praktische tips om ongedierte uit het magazijn te weren

Warehousing

Vijf praktische tips om ongedierte uit het magazijn te weren

De rat is in opmars en het gebruik van buiten-lokaas is per 1 januari verboden. Hoe houd je ongedierte buiten de deur van het magazijn? Cordy Volkers van Bessels architekten & ingenieurs geeft vijf praktische tips om een magazijn ongediertevrij te houden.

Klachten over aangevreten verpakkingen, kapot geknaagde producten en stank; geen enkel logistiek bedrijf zit hierop te wachten. Ongedierte kost geld en levert imagoschade op. Tegelijkertijd zijn de bruine en zwarte rat in opmars en gedijt ongedierte prima in de ecologische verbindingszones op industrieterreinen. Daar bovenop is het gebruik van buiten-lokaas per 1 januari verboden omdat met dit middel de kans op doorvergiftiging te groot is naar andere dieren. Hoe zorg je er in deze tijd nog voor dat jouw magazijn veilig is tegen ongedierte? Bijvoorbeeld door het terrein zo in te richten dat het voor dieren bijna onmogelijk wordt om binnen te komen. Vijf tips:

1. Bescherm van buitenaf

Een magazijn is een aantrekkelijke plek voor ongedierte. Knaagdieren zullen verwoed zoeken naar manieren om binnen te komen. Daarom is het verstandig om al buiten het gebouw preventieve maatregelen te nemen. Heb je gras rond je magazijn? Houd het laag, zodat dieren beter zichtbaar zijn. Begin vanaf minimaal vijf meter van het gebouw met bestrating en zorg dat er een strook van een halve meter grind tegen het gebouw aan ligt. Muizen en ratten hebben moeite om over grind te lopen. Daarnaast blijft opspattend vuil na een regenbui niet op de buitenmuur zitten, maar loopt het weg tussen het grind. Je magazijn blijft er dus ook nog beter uitzien!

2. Maak van het laad- en losdock geen entree

Veel laad- en losdocks zien er als volgt uit: een overheaddeur, dockshelters tegen tocht en een brievenbus voor de leveller.  Vanaf de onderkant van de deur is het voor knaagdieren bijna onmogelijk om binnen te komen. De brievenbus is daarentegen een open ruimte en een prima nestelplek voor ongedierte. Er komt veel vuil terecht en is moeilijk bereikbaar. Hoe los je dit op? Vrij simpel. Door de overheaddeur helemaal tot de laadkuilvloer te laten doorlopen. Zo wordt ook de brievenbus afgesloten.

3. Zorg dat de stootbeveiliging ‘schoonmaakproof’ is

Goede stootbeveiliging is onmisbaar. Als de stootbeveiliging vrij van de wand zit, is deze moeilijk schoon te houden. Soms lukt het met een bezem, maar dat verplaatst het vuil slechts, het wordt niet verwijderd. Nat reinigen of zuigen is vele malen beter. Nog beter is een gesloten stootbeveiliging: beton tot aan de wand of een ronde buis die voldoende vrij staat van de vloer. Hierdoor blijft er geen vuil achter, wat de aantrekkingskracht op ongedierte flink vermindert. Bij een nieuw te bouwen magazijn kan gesloten stootbeveiliging direct in het ontwerp worden opgenomen. Als je dit in een bestaand pand wilt aanpassen is het een flinke investering, maar het is zijn geld zeker waard.

4. Pallets los van vloer en wand

De onderste rij pallets kan beter op een stelling los van de vloer en wand worden geplaatst, zeker wanneer je granen en meelproducten opslaat. Je voorkomt hiermee dat kruipend ongedierte zich te goed doet aan jouw producten. Bovendien zorgt dit voor ventilatie.

5. Doe een blowerdoortest

Muizen, ratten en zeker insecten kunnen door de kleinste kieren en gaten het gebouw binnenkomen. Om een gebouw zo goed als mogelijk ongediertedicht te bouwen moeten de kieren allemaal afgedicht zijn. Maar hoe vind je de openingen? Dat kan met een blowerdoortest. De ruimte wordt volledig afgesloten. De blowerdoor is een ventilator die alle lucht uit het vertrek pompt, waardoor onderdruk ontstaat . Hierdoor worden met discorook (rookpotten) of met een thermische camera alle kieren en naden zichtbaar. Een magazijn waarbij alle kieren en naden gesloten zijn is niet alleen ongediertevrij maar houdt ook de temperatuur beter vast.

Voorkomen is beter dan genezen: schoonmaakprotocol

Een ondernemer loopt tegen veel problemen aan als hij last heeft van ongedierte. De bestrijding ervan is bovendien moeilijk, helemaal doordat er soms beschermde diersoorten bij zitten, zoals de zwarte rat. Een sluitende oplossing is er niet. Daarom is het verstandig om al bij het ontwerp van een gebouw rekening te houden met ongedierte. Voorkomen is immers beter dan genezen.

Je kunt het ongedierte behoorlijk moeilijk maken om binnen te komen. Maar hoe zorg je er nu voor dat jouw gebouw niet eens aantrekkelijk is voor dieren? Het antwoord is voor de hand liggend: door de zaak goed schoon te houden. Vuil ontstaat altijd, dat is onontkoombaar. Door een schoonmaakprotocol op te zetten kun je de verspreiding van vuil prima beheersen. Met deze maatregelen bespaar je op den duur tijd en geld. Misschien heb jij nog goede aanvullingen?

Rat kan 1,2 meter hoog springen

Muizen en ratten kunnen veel, bijvoorbeeld:

  • Een muis kan tot 90 cm springen, een rat tot 1,2 meter.
  • Een rat kan bovendien tot 12 meter verticaal in een rioolleiding klimmen.
  • Jonge muizen hebben slechts 5 tot 6 millimeter opening nodig om er doorheen te kunnen.
  • Ook zijn ratten en muizen goede gravers; een rat graaft een gangenstelsel tot 90 cm onder het maaiveld.
Reageer op dit artikel