blog

Zie ik u op de eerste WMS-dag in de cloud?

Warehousing

Zie ik u op de eerste WMS-dag in de cloud?

De WMS-dag is al even geleden maar ik herinner me het als een mooie gelegenheid om kennis te delen met vakbroeders. Opvallend vond ik de grote aandacht voor logistieke diensten uit de cloud. De IT-wereld is al jaren in de ban van de cloud, maar nu blijkt dit ook steeds meer voor de supply chain te gelden. Hoe lang zou het nog duren tot we de eerste WMS-dag in de cloud bezoeken?

De wereld om ons heen lijkt in een razend tempo te veranderen in science fiction, vaak aangedreven door de continue ontwikkelingen in e-commerce en omni-channel. Wanneer hoorde u voor het eerst over Google Glass, de futuristische Head Up Display (HUD) van Google? In april 2013 kwam het eerste prototype beschikbaar voor ontwikkelaars, maar inmiddels wordt Google Glass door het e-fulfilmentbedrijf Active Ants Glass als hulpmiddel gebruikt om orders te picken. Zo snel kan het gaan. Eind vorig jaar kondigde Amazon.com aan pakketjes te gaan bezorgen door middel van drones. De verwachting is dat dit nog vier tot vijf jaar zal duren, maar ik denk dat het wel eens veel eerder zou kunnen zijn. Maar is het met al deze futuristische ontwikkelingen niet raar dat we nog steeds bij elkaar komen op fysieke evenementen om kennis te delen?

Menselijke factor

Nieuwe technologie kan voor sommige mensen heel beangstigend zijn. Gaan robots bijvoorbeeld magazijnmedewerkers of pakketbezorgers vervangen? Worden logistieke processen niet steeds verder geautomatiseerd, zodat ze op een gegeven moment zichzelf regelen? Natuurlijk neemt technologie ons steeds meer werk uit handen, maar uiteindelijk houden wij als supply chain experts daardoor meer tijd over om onze kennis en creativiteit te benutten. Dat kunnen geautomatiseerde systemen namelijk niet. De trend in de logistiek is helder: alles draait om flexibele systemen, bij voorkeur in de cloud, die makkelijk schaalbaar zijn en eenvoudig uitgebreid kunnen worden met nieuwe functionaliteit. In mijn optiek is de cloud daarom ook het ideale platform voor logistieke professionals. Hiermee kunnen zij immers zelf aan de knoppen draaien, zonder tussenkomst van consultants en IT-professionals. Daarnaast bieden cloud-diensten flexibele kosten en kunnen ze centraal opgewaardeerd worden naar een nieuwe versie. Als organisatie hoef je zelf niet te investeren in de ontwikkelkosten, maar je kunt toch probleemloos meegroeien met de nieuwste trends.

Zakendoen en kennisdeling

We denken misschien dat fysieke evenementen als de WMS-dag nog heel lang zullen bestaan, maar ook nu al zie je dat het percentage jonge professionals afneemt. Zij vinden hun informatie en contacten liever online en bij voorkeur via hun smartphone zijn ze verbonden met tal van online diensten, waaronder sociale netwerken en moderne ERP- en WMS-systemen. Met deze mobiele apparaten coördineren zij hun werk en hun leven en worden ze in feite steeds meer een onderdeel van diverse netwerken in de cloud, of dit nu mensen zijn of logistieke processen. Facebook kocht onlangs de Oculus Rift virtual reality headset voor maar liefst twee miljard dollar. Waarom? Volgens de CEO van Oculus is het doel om op termijn een online community te creëren, vergelijkbaar met Facebook, waarin miljarden mensen virtueel met elkaar kunnen omgaan. Met dit toekomstbeeld zie ik een WMS-dag in de cloud heel snel dichterbij komen. Het zou een mooie manier zijn om meer interactie te krijgen tussen de jonge generatie en de ervaren oudere garde. Het zou reistijden overbodig maken en drempels verlagen voor internationale bezoekers. Enkele jaren geleden was er nog veel weerstand tegen logistieke dienstverlening uit de cloud, en kijk waar we nu staan. Ik denk dat zakendoen en kennisdeling in een virtuele omgeving ook wel eens veel dichterbij zou kunnen zijn dan we denken. Dus: Zie ik u op de eerste WMS-dag in de cloud?

Reageer op dit artikel