blog

In vijf stappen naar de juiste transportverpakking

Warehousing

In vijf stappen naar de juiste transportverpakking
TOPA verpakking logistiek

Bij de keuze van de verpakking voor transport blijven bedrijven vaak bij hun vertrouwde manier van verpakken. Deels begrijpelijk, want als het transport goed gaat, is de wens om te veranderen niet of minder groot. Echter, de ontwikkelingen op logistiek- en verpakkingsgebied gaan snel, zegt Bart Kuipers van Topa Verpakking.

Wij adviseren om regelmatig het totale logistieke proces onder de loep te nemen. Uit ervaring blijkt namelijk dat dit een besparing tot wel 30 procent kan opleveren. 

 

Als leverancier van verpakkingen kijkt Topa Verpakking niet alleen maar naar verpakkingsmaterialen. Want in het algemeen is materiaal maar 20% van de logistieke kosten. De andere 80% bestaat uit kosten, voor opslag, distributie, loon- en handlingskosten en bijkomende kosten bij transportschade.

   

Het bedrijf hanteert al jaren een 5-stappenplan voor het bepalen van de juiste verpakking. Hierdoor kan een weloverwogen beslissing genomen worden om producten veilig te transporteren.

  

Stap 1. In kaart brengen van de omstandigheden tijdens transport
Laden en lossen, het type transport, de transportduur en de opslag stellen een product en de verpakking op de proef. Daarnaast hebben weersinvloeden en mechanische belastingen invloed op de keuze van de juiste verpakking. Het is ook belangrijk rekening te houden met de interne logistiek.

   

Stap 2. Bepalen van de kwetsbaarheid van het product
De invloed die de transportomstandigheden hebben op het product is afhankelijk van de kwetsbaarheid van het product. Er moet daarom gekeken worden naar de eigenschappen van het product, zoals uitstekende delen, vormvastheid, gewicht en grootte.

  

Stap 3. Kiezen van de juiste verpakking en (schok)beschermende materialen
Na stap 1 en 2 volgt de keuze voor de verpakking en de eventuele (schok)beschermende materialen. Hierin moeten factoren als het volume, de verwerkingssnelheid, de kostprijs (van materiaal, maar ook van het product) worden meegenomen. Ook  verdere wensen zoals de mogelijkheden tot hergebruik ofwel duurzaamheid spelen een rol

 

Stap 4. Ontwerpen en maken van een prototype
Soms is het wenselijk om een verpakking op maat te laten maken. Ervaren verpakkingsengineers kunnen een werktekening, een model en een kostencalculatie maken. Deze kosten blijken verrassend genoeg vaak weg te vallen tegen de kostenbesparingen die in het logistieke proces behaald worden.

  

Stap 5. Testen van transport van het product in de verpakking
Het testen van de verpakking en het product is  bij grote volumes en/of kostbare producten een winstgevende stap. Schade tijdens transport veroorzaakt namelijk vaak niet alleen productschade, maar ook imagoschade. Bij het onafhankelijke Topa Instituut kunnen alle praktijkbelastingen gesimuleerd worden. Denk aan schokken en trillingen in een trein of vrachtwagen en stapeldruk tijdens opslag. Voor het testen van de weersinvloeden beschikt Topa Instituut over veertien programmeerbare klimaat- en temperatuurkamers.

    

Zoals duidelijk wordt uit bovenstaande stappen zijn er verschillende factoren die een rol spelen bij de uiteindelijke keuze van een verpakking. Vaak worden deze factoren over het hoofd gezien. Door kritisch naar het totale logistieke traject te kijken en de verpakking hier op af te stemmen kunnen aanzienlijke kostenbesparingen worden gerealiseerd.

Reageer op dit artikel