blog

Breda meest populair voor bedrijfsruimte 2011

Warehousing

Breda meest populair voor bedrijfsruimte 2011
Markt bedrijfsruimte Kees Verweij

Na de dip in 2009 en 2010 komt er weer langzaam meer belangstelling voor kavels op bedrijventerreinen. Er is in de eerste 6 maanden van 2011 in totaal 117,5 ha aan m2 bedrijfsruimte opgenomen in Nederland, een toename van 30% ten opzichte van 2010.

Artikel oorspronkelijk gepubliceerd in Logistiek op 23 september 2011.

Dit goede nieuws blijkt uit het jaarlijkse rapport “Nederland Compleet” van DTZ Zadelhoff, dat deze zomer weer is verschenen. Echter, er is in Nederland nog meer dan voldoende bedrijfsruimte beschikbaar, namelijk 938 ha aan m2 bedrijfsruimte.

    

In totaal is 24% van alle ruimte die uitgegeven is in de 10 jaar tussen 2001 en 2011 bestemd geweest voor transportbedrijven. Daarnaast is nog eens 27% naar handelsbedrijven gegaan, die uiteraard vaak ook veel logistieke aan- en afvoer kennen. De logistieke hotspots Haarlemmermeer/Schiphol, Limburg, West- en Midden-Brabant en Rotterdam kennen het grootste aandeel transportbedrijven bij de uitgifte van kavels in 2001-2011, terwijl deze bedrijven maar een miniem aandeel hebben in regio’s als Den Haag en het noorden van Nederland.

     

De regio Breda steekt met 17,5 ha aan nieuwe vestigers in zes maanden met kop en schouders uit boven de concurrentie. Een aantal grote nieuwe vestigers zijn logistieke dienstverleners, zoals TNT Fashion met 3,4 ha aan bedrijfsruimte in Bergen op Zoom en Van Uden met 1,7 ha in Roosendaal. De regio Breda kende een forse opleving, want in de eerste helft van 2010 werd er maar 2,4 ha aan m2 bedrijfsruimte opgeleverd. Na de regio Breda kwamen Limburg (8,8 ha),

   

Rotterdam (8,6 ha), Haarlemmermeer (7,7 ha) en Utrecht (7 ha) als populairste regio’s uit de bus, en ook hier werd in de meeste gevallen een groei geboekt in 2011. Rotterdam was de uitzondering, hier daalde de uitgegeven m2 bedrijfsruimte van 11 naar 8,6 ha. In Limburg breidde onder meer Helly Hansen haar areaal in de regio uit met 1,6 ha, terwijl in Rotterdam C. Steinweg Handelsveem op twee locaties 2,5 ha opnam. In Utrecht was Kuehne en Nagel de grootste nieuwe vestiger met 3,5 ha aan nieuwe bedrijfsruimte.

    

Naast winnaars waren er ook verliezers. In Arnhem-Nijmegen (1,6 ha) en Almere (1 ha) werd bijzonder weinig nieuwe bedrijfsruimte opgenomen, ondanks de ambities op logistiek gebied. De spoeling is dan ook dun, en uit onderzoek van de STEC Groep blijkt bijvoorbeeld dat in 2010 nieuwe vestigers met meer dan 50 arbeidsplaatsen vooral in de Randstad en West-Brabant terecht kwamen. Kortom, het blijft sappelen op de Nederlandse markt voor logistieke bedrijfsruimte de komende jaren.

 

Reageer op dit artikel