blog

Trends, wat zijn ze waard?

Warehousing

Trends, wat zijn ze waard?
WMS-dag 2011

Ik hield recent een voordracht op de WMS-dag over trends in logistieke software. De eerste spreker was een leverancier en had een verhaal over flexibiliteit in hun software, zodat je eigenlijk boven de trends uit kon stijgen. Ik denk dat veel trends eigenlijk hypes zijn.

SAAS bijvoorbeeld, het online huren van software bij een leverancier, is vooral geschikt voor (zeer) kleine organisaties. Een bedrijfskritisch onderdeel gaat u toch niet uit handen geven? Aangevuld met een veelal minder optimale en tragere user interface en geen enkele grip meer op de inhoudelijke data en backup/update historie?

De eerste calamiteiten heb ik persoonlijk al mogen meemaken op dit vlak. Wel heeft u als voordeel dat u (meestal) thuis ook makkelijk kan werken, maar is dat nu wel zo wenselijk? Niet dat SAAS ooit een belangrijke rol gaat spelen, maar nu is het nog niet volwassen genoeg.

 

Software snel (her)inrichten

Er zouden wel trends mogen komen. Bijvoorbeeld het zelf kunnen beheren en configureren van software. Vrijwel altijd is dat een traag en kostbaar proces dat alleen door de leverancier gedaan kan worden. Er zijn naar mijn idee maar een paar logistieke organisaties in Nederland die echt snel kunnen schakelen omdat ze de bedrijfsspecifieke software snel kunnen (her)inrichten zijn. Een voorwaarde hiervoor is dat er mensen zijn met proceskennis en kennis van de omgeving. Uitbesteden aan de leverancier is traag, kostbaar en blijft meestal steken halverwege de doelstellingen.

    

Grote big bang-projecten

Welke trend zouden we moeten nastreven? Wat mij betreft een trend van stapsgewijze innovatie; geen grote big bang-projecten want die kosten veel tijd en geld, en hebben een relatief hoog afbreukrisico. Bedenk stappen om uw eigen organisatie stap voor stap te innoveren: hoeveel ‘acties’ kan een planner/customer service medewerker/administrateur op een dag uitvoeren? Hoe kan een medewerker beter bij de informatie? Hoe wordt hij of zij pro-actief? Welke voordelen levert dit op? En tenslotte: wat zijn de eerste stappen om zo’n ontwikkeltraject in te gaan? De kenniseconomie in Nederland zou zeer, zeer gebaat zijn bij zo’n trend.

Reageer op dit artikel