blog

Zijn uw magazijnstellingen al gekeurd?

Warehousing

Zijn uw magazijnstellingen al gekeurd?
Keuring magazijnstelling

De Europese norm EN 15635 is samen met het Arbobesluit verantwoordelijk voor de gevolgen die de logistiek manager voor z’n kiezen krijgt als magazijnstellingen instorten. Angrid Maas van Maas Holland betwijfelt of managers dit wel weten. Zijn uw magazijnstellingen al gekeurd?

Jarenlang is bij de gebruikers van magazijnstellingen het keuren en onderhouden van dit arbeidsmiddel een onderschoven kindje geweest. Met het groeiende veiligheidsbewustzijn en strakkere Europese regelgeving worden keurmeesters geconfronteerd met een flinke uitdaging.

 

Er valt namelijk nog veel te verbeteren in de Nederlandse magazijnen:
 

  • Achterstallig onderhoud van enkele jaren;
  • Een mengelmoes van verschillende merken stellingen, waarvan diversen met een onbekende herkomst, maken het lastig om de belastbaarheid te bepalen;
  • De oorspronkelijke indeling/configuratie is niet meer bekend en/of er zijn ondertussen diverse malen wijzigingen geweest;
  • Veiligheidsafstanden die niet voldoen aan de huidige, algemeen aanvaarde normen en richtlijnen;
  • Belastingborden ontbreken
       

Welke wet- en regelgeving?
De verplichting tot verplicht keuren van arbeidsmiddelen conform Arbobesluit geldt al sinds oktober 1998. De onlangs verschenen Europese norm, welke nog niet eens beschikbaar is in de Nederlandse taal, heeft al wel rechtsgeldigheid. De Europese norm EN 15635, met de titel Stalen opslagsystemen – Verstelbare pallet-stellingen – Toleranties – Vervormingen en vrije ruimten, is bedoeld voor ontwerpers, producenten, gebruikers en inspectie diensten. Deze Europese standaard is opgesteld voor mechanische handling systemen en statische arbeidsmiddelen. Deze standaard moet het risico van onveilige situaties tot het minimum beperken. In deze norm wordt bijvoorbeeld de nadruk gelegd op correcte opbouw overeenkomstig de opgave van de fabrikant, controle van liggerpaar- en veldbelastingen en toleranties van tijdelijke en blijvende vervormingen. Ook de toleranties van de pallets met goederen worden uitgebreid beschreven. Een ander belangrijk item is de inspectie procedure voor de verschillende beschadiging gradaties. Tevens wordt er nadruk gelegd op de uitvoering van de typeplaten. Een in ieder bedrijf verplichte PRSES (Person Responsible for Storage Equipment Safety) wordt mede verantwoordelijk voor het voldoen aan deze norm.

 

Welke magazijnstellingen?
De keuringsplicht geldt in principe voor alle mogelijke magazijnstellingen; van eenvoudige legbordstellingen en archiefsystemen, palletstellingen tot en met automatische hoogbouw magazijnen. In de praktijk worden echter eerst die stellingen te keuren waar een reële kans is op aanrijdschade door bijvoorbeeld heftrucks en bovenloopkranen.

 

Wanneer keuren?
Een zogenaamde nulkeuring moet bepalen of de stellingen conform de montagehandleiding van de leverancier zijn gemonteerd en verankerd aan de vloer. Typeplaten moeten overeenkomstig de configuratie zijn per magazijnveld. Na een verplaatsing of verbouwing dient er wederom een keuring plaats te vinden. Verder dient volgens de Europese norm in ieder geval jaarlijks een periodieke keuring plaats te vinden.
   

Wie mag keuren?
Onduidelijkheid is er over wie de keuring mag uitvoeren. In ieder geval niet iemand uit eigen geleding die direct betrokken is bij het operationele deel van de logistiek. De eigen "keurmeester" moet wel een schriftelijke opdracht krijgen van de werkgever in verband met de aansprakelijkheid voor het geval er iets voorvalt. De Arbeidsinspectie zal vragen gaan stellen over de volgende voorwaarden; de "keurmeester" moet vakkundig zijn, minimaal 5 jaar aantoonbare ervaring met magazijnstellingen en een werktuigbouwkundige achtergrond hebben. In tegenstelling tot hetgeen bepaalde brancheverenigingen pretenderen hoeft de keurmeester geen inzicht te hebben in de statische constructie berekeningen van de fabrikant. Een onafhankelijke keurmeester inspecteert alle merken magazijnstellingen in tegenstelling tot de fabrikant-eigen-keurmeester. De keuze is aan u; één keurmeester of 6 verschillende. Kies in ieder geval met gezond verstand een voor u vertrouwde oplossing met of zonder erkend keurmerk.
 

Meldingsplicht en aansprakelijkheid
De angst bij werknemers om een schade te melden moet snel weggenomen worden; het is zelfs verplicht voor werknemers om schades direct bij de werkgever te melden. Mocht er iets misgaan in het magazijn en er kan geen keuringsbewijs worden overlegd dan is de Arbeidsinspectie niet mild met geldstraffen voor zowel de werkgever als ook voor de werknemer die daarvoor eventueel aansprakelijk is.

 

Lees ook eens: ‘Eerste Europese nromen voor magazijnstellingen’

Reageer op dit artikel