blog

WMS op de Logistica: trends en tips

Warehousing

WMS-expert Jeroen van den Berg helpt bij de zoektocht langs de WMS-leveranciers op de Logistica-beurs. Welke trends zijn belangrijk en welke vragen moet je stellen? Lees het hier!

Eén tip vooraf. Om gericht langs de stands te gaan, kijk je van tevoren welke pakketten zich op jouw type magazijn richten. Dat kan met WOLF, de online WMS-selectietool
  
Hier de drie belangrijkste WMS-trends:

  

1. Verbeteren inzet van magazijnmedewerkers

De eerste trend is het verbeteren van de inzet van magazijnmedewerkers. Op zich is dit een hele voor de hand liggende functie die veel geld kan opleveren. In het verleden richtten WMS-pakketten zich vooral op de efficiency van processen. Bedenk echter dat iemand die inefficiënt werkt zo’n 5 à 10 procent van zijn tijd verliest terwijl iemand die niks te doen heeft 100 procent verliest! Vraag standhouders naar hun labour management en task management modules. Deze modules berekenen respectievelijk hoeveel mensen je nodig hebt en welke taken ze op ieder moment moeten uitvoeren. Ook horen in dit rijtje de performance management tools thuis die KPI’s en managementinformatie destilleren uit de beschikbare magazijndata.

   

2. Vernieuwen van de IT-structuur

De tweede trend is het vernieuwen van de IT-structuur van de pakketten. Er is de afgelopen tijd veel geïnvesteerd in het moderniseren van de pakketten. Denk aan dotnet, SaaS, web-interfaces, Java, connectivity en SOA. Zo’n structuur maakt het makkelijker om de software te implementeren, naderhand aan te passen of te koppelen met andere systemen. Als je IT-afdeling bepaalde standaarden hanteert, dan is dat mooi meegenomen. Anders is het in ieder geval zaak om de WMS-aanbieders te vragen naar de voordelen van deze trends voor jouw logistiek.

  

3. Versnellen en vereenvoudigen van implementaties

De derde trend is het versnellen en vereenvoudigen van implementaties. Dat kan door allerlei zaken alvast van tevoren vast te leggen in het systeem, bijvoorbeeld voor magazijnen in bepaalde branches of met beperkte complexiteit. Dit verlaagt de kosten aanzienlijk en neemt risico’s weg tijdens het project. Ook de moderne technologieën die hierboven genoemd zijn, dragen hieraan bij. Bovendien worden de consultants getraind om creatiever samen met de klant naar oplossingen te zoeken. Daar zit mijns inziens de grootste winst!

   

4. Welke trend mag je als bezoeker niet missen?

Een WMS is in de eerste plaats een pakket waarmee je je goederenstroom efficiënt en betrouwbaar kunt aansturen. Geen gedoe meer met briefjes en lijstjes, maar alle gegevens worden in real-time verwerkt. Magazijnmedewerkers zien hun opdrachten op RF-terminals of horen ze via voice-terminals. Dit biedt flinke voordelen voor grote magazijnen en (in toenemende mate) ook voor kleine magazijnen. Herken je je in deze situatie, vertel de standhouder dan tegen welke problemen je aanloopt in de dagelijkse operatie.  Vraag welke referenties hij heeft bij vergelijkbare bedrijven en hoe een en ander daar is opgelost.

     

5. Welke vragen moet je stellen aan de standhouders?

Allerlei geavanceerde WMS-functies bieden grote voordelen, maar je moet je wel afvragen of je magazijn er al aan toe is. Het verbeteren van magazijnen is een stapsgewijs proces. Voordat je toe bent aan allerlei geavanceerde tools is het zaak dat je de processen eerst goed stroomlijnt en ervaring opdoet met een standaard-WMS met bijvoorbeeld RF-scanning of voice. Kijk op www.logistiek.nl/hoevolwassenisuwmagazijn om te zien hoe ver je al bent.

   

Welke buzz-woorden kun je als Logistica-bezoeker absoluut negeren?

De buzz-woorden van dit jaar zijn ongetwijfeld ‘kostenbesparing’ en ‘productiviteitsverbetering’. Tja, of je die kunt negeren… Mijn tip is ieder geval om bij ieder buzz-woord te vragen hoe het concreet kan bijdragen aan jouw logistieke operatie. En is het antwoord niet meteen duidelijk: blijf vragen!
    

Welke trend kreeg op Logistica 2006 veel aandacht maar is nu echt passé?  
In 2006 stond RFID bovenaan de ontwikkelagenda bij WMS-leveranciers. Sindsdien bleven de praktijktoepassingen voornamelijk beperkt tot meermalige verpakkingen en dragers in een gesloten circuit, bijvoorbeeld de stapelwagens op de bloemenveilingen. Nog steeds investeren WMS-leveranciers in productontwikkeling op het gebied van RFID. Voordat we de elektronische tags echter op alle dozen gaan zien, zal nog wel even duren.
     

Wij staan met Jeroen van den Berg Consulting op de stand van de Vereniging Logistiek Adviseurs (VeLA), Hal 8 stand B099. Wij doen daar de Warehouse Management 2.0 Challenge. En iedereen met vragen over WMS is natuurlijk van harte welkom!

 

Logistica-dossier

Ga hier naar het uitgebreide Logistica-dossier op Logistiek.nl…

Reageer op dit artikel