blog

Wat is snel werken?

Warehousing

Deze vraag leg ik vaak voor aan de cursisten en de antwoorden laten niet lang op zich wachten. Meestal is het van:
– nou niet op de manier die jullie vertellen (de ervaren chauffeur)
– heffen en rijden zoveel mogelijk tegelijk doen (beetje ervaren chauffeur)
– hard rijden of vol gas (de beginnende chauffeur)

Artikel oorspronkelijk gepubliceerd in T+O Heftrucks op 4 september 2009.

Tijdens een herinstructie kwam dit onlangs weer aan de orde. Zoals wij het vertelden, zou het nooit gaan lukken. Dan moesten ze er bij –iedere chauffeur wel eentje extra aannemen. De training was inhouse, de groep telde zes personen en de leiding- gevende zat er bij – ik beveel dat altijd aan. “Ruil deze koekenbakkers maar in voor echte chauffeurs”, zei ik tegen hem. De reacties waren heftig.
 
Een deelnemer riep uitdagend dat veilig werken nooit zo snel zou kunnen als zij deden in de praktijk. Ik doe het niet gauw, maar dit keer hapte ik toe. ’s Middags legden we twee stapels van zes pallets bovenin de stelling. De opdracht was om ze één voor één op een aanhangwagen te plaatsen, maar dan wel met een hoge nauwkeurigheid – niet meer dan een centimeter speling aan beide kanten. De uitdager koos als eerste een heftruck, het gangpad en de kant van de wagen die hij wilde gebruiken. Wie klaar is met de zesde pallet, zou op de claxon drukken.
 

We gingen van start. Gelukkig kon ik rijden op een truck die ik vaker had bestuurd. Net toen ik de zesde pallet onderaan de stelling had gebracht en naar de wagen wilde rijden, klonk de toeter. Met elkaar bekeken we het resultaat. Mijn stapel was recht volgens afspraak. Zijn zes pallets stonden behoorlijk uit het lood. We waren het er over eens dat als hij met dezelfde nauwkeurigheid had gewerkt, niet als eerste de opdracht had voltooid. Voor de leidinggevende en de chauffeurs was dit zeker een eyeopener. Snelheid zit niet alleen in het gaspedaal, maar meer in de bediening van stuur en hendels. Snel van A naar B is niet zo’n kunst. Maar als je bij B bent, komt het aan op vakmanschap.

Reageer op dit artikel