blog

Hoe comfortabel zit je op een stoel op de Logistica?

Warehousing

Pank Hertsenberg wil in deze Logistica-estafette graag antwoord van standhouder Frans-jozef van Seumeren van Savas Seating op de volgende vraag: ‘Hoe comfortabel zit je op een stoel op de Logistica-beurs’.

Van Seumeren: “Je kunt je stoel krijgen zoals je wilt Pank, maar je moet hem wel onderhouden.”

Directeur-eigenaar Frans-jozef van Seumeren bezoekt al vanaf 1985 alle Logistica’s. "Op de Logistica zit iedere stoel goed, net zoals iedere schoen in de schoenwinkel goed zit. Waar het om gaat is of de stoel ook op de werkplek – de heftruck in dit geval – en in de arbeidssituatie voldoet. Of de stoel de bestuurder een comfortabele zit geeft, die past bij zijn postuur (antropometrie*). Of de ergonomische** verhoudingen in de cabine dit toestaan (meestal niet) en of de mate van trillingsbelasting op de chauffeur bekend is."

  

Geen acht uur rijden

"In het geval van de nieuwe generatie heftruckstoelen is meten weten. Bij een te hoge dagdosis mag er geen acht uur worden gereden. Bij Savas zijn we dan ook bezig met een geïntegreerde trillingsmeter in de stoel om het werken op een heftruck veiliger en gezonder te maken. Er lopen nu een paar pilots in binnen- en buitenland. De resultaten hiervan kunnen we realtime visualiseren voor de gebruiker en meetbaar maken voor de werkgever. Wat gebeurt er bij een bepaalde rijstijl of in een bepaalde situatie? Want teveel chauffeurs vallen uit met rug- of andere klachten.

 

Bijna niemand stelt heftruckstoel goed in

"De eerste aanzet hierin was de ontwikkeling van een eigen heftruckstoel Columbus, waarbij is gekeken naar de bewegingen die het rijden en werken op een heftruck vereisen. Daarnaast is het van belang dat de stoel goed wordt ingesteld. Bijna niemand doet dat. Daarom hebben we de stoel voorzien van automatische luchtvering. Maar ook hier geldt dat iedere situatie om andere voorzieningen en aanpassingen vraagt. Je kunt de stoel dus zo comfortabel krijgen als je maar wilt, Pank, en je moet hem net als de truck onderhouden!  Ik zie in de praktijk te veel heftrucks met kapotte stoelen rondrijden."

     

Wereldprimeur op de Logistica

Op de Logistica dit jaar komen we met een vibratiemeter in de Columbus-stoel; waarmee we een wereldprimeur hebben. Deze stoel wordt geijkt geleverd. Ik verwacht er veel van. We zijn in de voorbereidingen van de vakbeurs nu druk met de trillings-  en schokkenwetgeving betreffende aansprakelijkheid van de gebruiker/werkgever van de heftruck vertalen naar de praktijk en richtlijnen verder uitwerken."

   

Topsport met meerdere stands

"Ik heb goede herinneringen aan de Logistica van, denk ik, zes jaar geleden. We hebben destijds meegedaan met drie kleinere stands terwijl er op dat moment ervoor, tijdens en erna ook nog vier stands op andere beurzen in andere segmenten in het buitenland liepen. Dat was topsport.

Een beursmoment dat me absoluut is bijgebleven is de eerste keer dat ik Kevin (mijn schoenpoetser Mister Shoeshine) op de stand had, 15 jaar geleden. Hij poetste meer dan 200 paar schoenen en bleef lachen. Een voorbeeld en energieboost voor mijn standpersoneel."

  

Bereidheid gezonde werkplek

 "Het valt me momenteel in positieve zin mee dat de Chinese producten minder worden geaccepteerd dan ik aanvankelijk had gedacht toen ze op onze markt hun intrede deden. Ik had verwacht dat men daardoor alleen op prijs zou kopen, maar ervaar nu dat de bereidheid van de werkgever om de werknemer een veilige en gezonde werkplek te geven hoger is dan ik dacht." 

  

Van Seumeren wil graag van Wim Heijboer van Spijkstaal weten: "Hoe groot wordt de rol van elektrisch aangedreven voertuigen in de toekomst? (op en na de Logistica?).

  

Naar alle Logistica-blogs…

 

—————————————

* [wikipedia]  Antropometrie is toegepaste antropologie. Het woord betekent letterlijk "het meten van mensen" en houdt zich bezig met het vaststellen van afmetingen en verhoudingen van het menselijk lichaam. Antropometrie speelt een belangrijke rol in industrieel ontwerpen,   ergonomie en architectuur, waar de statistische data over de verdeling van de lichaamsmaten gebruikt worden om een product, werkpost of ruimte te optimaliseren.

 

* *  [wikipedia] Ergonomie is de wetenschappelijke studie van de mens in relatie tot zijn omgeving. Dit kan een product, ruimte of werkplek zijn. Ergonomie zit vervat in ons dagelijks leven, maar is vooral gekend in arbeidssituaties. Het is immers afgeleid van de Griekse woorden ‘ergon’ (werk) en ‘nomos’ (wet) en moet ervoor zorgen dat de veiligheid en gezondheid van de werknemers verzekerd wordt. Bij het ontwerpen van consumentengoederen en interieurs speelt vooral comfort en het doeltreffend functioneren een rol.

 

Reageer op dit artikel