blog

Veiligheid? Dat regelen we zelf!

Warehousing

In ons magazijn rijden meer dan 100 stuks intern transportmaterieel. We onderscheiden onder andere de Nissan-heftruck, lage en hoge orderpickers en de reachtruck. Natuurlijk is het belangrijk dat al deze trucks veilig worden ingezet.

Artikel oorspronkelijk gepubliceerd in T+O Heftrucks op 1 februari 2009.

Om nu de controle op het juiste gebruik te verbeteren, werken wij iedere medewerker op een gecontroleerde manier in. Deze procedure geldt dus voor iedereen die op een, voor hem nieuw type truck rijdt. De werkwijze gaat als volgt:

De voorman vraagt bij de Safety & Health supervisor het trucktoestemmingsformulier aan. Daarna begint de training aan de hand van de standaard werkprocedure. Dit vindt plaats door een eigen Nissan- instructeur. Dat is meestal een voorman of een keyman. Als de warehouse worker en de voorman overtuigd zijn dat er zonder extra toezicht veilig in productie gewerkt kan worden, kan het trucktoestem- mingsformulier afgetekend worden door de lijnorganisatie.
 

Het formulier gaat retour S&H supervisor. Deze tekent ook af.

Deze documenten worden nauwkeurig bijgehouden en kennen een geldigheidsduur van twee jaar. Hiernaast houden we vanuit Atlet opleiding nog een interne theorie en praktijkopleiding. Deze theorieopleiding is vijf en het praktijkcertificaat is tweeënhalf jaar geldig.

We merken dagelijks de noodzaak om de mensen vanuit de verschillende teams in- en uit te lenen. Dit verhoogt de allroundheid van de gemiddelde warehouse worker, waardoor de diversiteit van het besturen van de trucks groeit. De controle hierop wordt daardoor ook moeilijker. Vandaar dat er gekozen is voor deze procedure.
 

We doen dit tevens in het kader van een eventueel verplicht gesteld truckspecifiek rijbewijs. Zo’n papiertje kent zelf geen toegevoegde waarde, het gaat om de zelfcontrole die daarachter zit.

Of het heftruckrijbewijs nu wel of niet komt, Nissan vindt het belangrijk om goed bij te houden wie welke truck mag besturen en of deze persoon dat goed doet.

Reageer op dit artikel