blog

Procedures rond bouw dc molensteen voor Nederland

Warehousing

Procedures rond bouw dc molensteen voor Nederland
Klik op de afbeelding voor een vergroting

Meedoen, minder regels en meer werk. Dat was het motto waar het kabinet Balkenende-4 enkele jaren geleden mee van start ging. Minder regels zou moeten leiden tot meer ruimte voor ondernemerschap, en daarmee uiteindelijk meer werkgelegenheid.

Artikel oorspronkelijk gepubliceerd in Logistiek op 6 februari 2009.

Echter, in de praktijk blijkt dat het verminderen van regels in het Nederlandse polderlandschap niet zo gemakkelijk is.
 
Neem nu het voorbeeld van de bouw van een nieuw distributiecentrum. Ik spreek regelmatig verladers, logistiek dienstverleners en vastgoedontwikkelaars die stellen dat het qua regels en procedures in Nederland erg lastig is om met de gewenste snelheid een dc neer te zetten. Aan zaken als grondonderzoek, de hoogte van het dak en de verhouding bebouwd-onbebouwd oppervlak wordt in Nederland ‘disproportioneel’ veel aandacht be–steed. En dat maakt het uiteindelijk lastiger om een dc te realiseren. Maar kan je op basis van deze individuele ervaringen deze laatste conclusie wel trekken?
 

De Wereldbank heeft in januari 2009 het resultaat gepubliceerd van een onderzoek naar de kosten en doorlooptijd van de wettelijke procedures rond de bouw van een distributiecentrum van € 1,5 miljoen in de hoofdstad van ruim 180 landen in januari 2008.
 

Om met de deur in huis te vallen: Nederland komt er inderdaad beroerd vanaf! Er moeten in ons land gemiddeld 18 wettelijke procedures doorlopen om de bouw van een dc af te ronden. Grondonderzoek, bouwvergunning en gebruiksvergunning zijn de meest tijdrovende en kostbare. Het doorlopen van deze procedures kost gemiddeld 230 dagen, en de kosten zijn gemiddeld ruim € 39.000.

Vergeleken met onze directe buurlanden scoren we op alle aspecten slecht.

De kosten van wettelijke procedures zijn in Frankrijk bijvoorbeeld maar ruim € 7.000, en in België en Duitsland rond de € 20.000, bijna de helft dus. De kosten van procedures in Nederland zijn dus ‘sky-high’, en kunnen niet zomaar weggepoetst worden.
 

Ook in doorlooptijd zit Nederland met gemiddeld 230 dagen flink hoger dan de 69 tot 169 dagen in de ons omringende Noord-West Europese buurlanden.

Tenslotte is het aantal procedures in Nederland met 18 ook hoger dan in Denemarken (6), Duitsland (12), Frankrijk (13) en België (14).
 

Kortom, de conclusie is dat Nederland inderdaad hard toe is aan minder procedures, kortere doorlooptijden en lagere kosten bij de bouw van een dc, want in de huidige situatie dreigen we onszelf uit de markt te prijzen.

Uiteraard zijn de procedures niet voor niets bedacht, en hebben ze een rol in het afwegen van verschillende maatschappelijke belangen. Maar vanuit het oogpunt van onze logistieke concurrentiepositie lijken de kosten en doorlooptijd van procedures rond de bouw van een dc te ver doorgeslagen, waardoor het ondernemersschap eerder wordt gehinderd dan geholpen. Wij zullen serieus moeten kijken of deze procedures niet sneller en goedkoper kunnen, om de internationale logistieke concurrentieslag in deze tijden van economische recessie niet te missen.

 

* De bovenstaande afbeelding uitvergroot: /wosimages/12352_origineel.jpg

 

Voor extra informatie:  

    

* Een pdf van de procedures in NL volgens de World Bank:

 NLD.

 

Het gaat hierbij om de volgende pagina’s:

13 t/m 18 voor de resultaten

58 t/m 60 voor de detaillering van de procedures

Reageer op dit artikel