blog

Eigenlijk zijn we geniaal

Warehousing

Eigenlijk zijn we geniaal
Alain de Botton bezoekt in zijn boek een supermarkt in Engeland.

We vergeten het wel eens, maar eigenlijk zijn we toch verdomd goed bezig. Dat vindt tenminste ook de filosoof Alain de Botton, die verbaasd rondkeek in een Brits supermarkt-dc. Zijn boek ‘Ode aan de arbeid’ zou verplichte kost moeten zijn voor iedereen die probeert het imago van de logistieke sector te verbeteren.

 

Tijdens zijn bezoek aan het gigantische distributiecentrum in het midden van Engeland valt het oog van Alain de Botton op een schap met verse tonijnsteaks uit de Malediven. "Dat vissen die enkele continenten verderop uit het water zijn gehaald binnen een aantal uur hier in een loods in Northampshire kunnen liggen is het bewijs van niets minder dan logistieke genialiteit, mogelijk gemaakt door een complexe interactie tussen technologie, bestuurlijke discipline en juridische en economische standaardisering."

 

Prestaties

Kijk, dat compliment kunnen alle logistici in hun zak steken. De Botton steekt in zijn boek nog veel vaker de loftrompet af over de logistieke sector. We hebben het zelf soms niet in de gaten, omdat alle logistieke activiteiten zijn opgesplitst in deelhandelingen die stuk voor stuk misschien niet veel voldoening scheppen. Al die routinematige handelingen bij elkaar zorgen echter – zeker in de ogen van een nieuwsgierige leek als De Botton – voor gigantische prestaties.

 

De Botton bekijkt niet alleen het supermarkt-dc, maar observeert ook de reusachtige zeeschepen die de haven van Londen binnenlopen. Hij reist zelfs de tonijnen achterna vanaf het moment dat ze op de Malediven worden gevangen tot het moment dat ze ergens in Engeland op het bord van een consument liggen. De filosoof beschrijft zijn ervaringen op een wijze die bij elke logisticus met een identiteitscrisis weer een glimlach op het gezicht zal toveren.

 

Imago

Er wordt al jaren gesproken over het slechte imago dat de logistieke sector heeft. Logistiek zou geen boeiende sector zijn om in te werken, met als gevolg dat de grootste talenten in andere sectoren aan de slag gaan. Voor dat slechte imago draagt De Botton impliciet een oplossing aan. Als we erin slagen om de mensen op straat net zo vol verwondering te laten zijn over de logistieke prestaties die we elke dag leveren als hij is, is dat negatieve imago in één klap weggewerkt.

 

Op één plek in zijn boek geeft De Botton onbedoeld een goede tip hoe we dat kunnen bereiken. "Als de eigenaren zich niet zo druk zouden maken om de veiligheid, zou deze overslagplaats een uitstekende toeristische bestemming vormen, want het komen en gaan van vrachtwagens en producten in het holst van de nacht wekt een bijzonder vredige stemming op, brengt als bij toverslag de verlangens van het ego tot zwijgen en zorgt ervoor dat je nooit een te hoge dunk krijgt van jezelf."

 

Kijk voor meer informatie over Ode aan de arbeid in de boekenrubriek van Logistiek.nl.

 

Reageer op dit artikel