blog

Oorsprong WMS-pakket nog altijd bepalend

Warehousing

Oorsprong WMS-pakket nog altijd bepalend
Oorsprong WMS-pakket nog altijd bepalend

De meeste WMS-pakketten zijn eind jaren tachtig en begin jaren negentig ontstaan. De oorsprong van de WMS-pakketten is nog altijd te herkennen in de functionaliteit in het pakket en de focus van de leverancier. De laatste jaren krijgen deze echte WMS-specialisten steeds meer concurrentie van ERP-leveranciers.

Dit artikel is verschenen in het Jaarboek Bedrijfssoftware, bijlage bij Logistiek nr. 20 2008  

 

Driekwart van het lezerspanel van Logistiek onderschreef onlangs de stelling dat de kwaliteit van een WMS-implementatie belangrijker is dan de kwaliteit van de software. Het geeft aan dat de keuze van de partij, die het pakket moet implementeren, belangrijker is dan de keuze van het pakket zelf.
  

Gelukkig wordt het bedrijven, die een nieuw WMS zoeken, gemakkelijk gemaakt. In tegenstelling tot bijvoorbeeld de ERP-markt is in de WMS-markt de partij, die de software ontwikkelt en de partij die de software implementeert, vaak één en dezelfde. Een uitzondering geldt voor een enkel pakket dat in het buitenland is ontwikkeld en in Nederland door een lokale distributeur wordt verkocht en geïmplementeerd, zoals bij Pelcos.

 

Branche en herkomst

De meeste WMS-leveranciers zijn in de jaren negentig groot geworden met standaard pakketten voor specifieke branches. Denk aan Kewill, Foursoft en CAL Consult, die vooral actief zijn in de logistieke dienstverlening, of Centric, dat hoofdzakelijk groothandels en retailers op zijn referentielijst heeft staan. Bij de keuze van een leverancier is het dus belangrijk om te letten op de ervaring in de betreffende branche.

Een ander aandachtspunt is het land van herkomst van de leverancier. In Amerika wordt nu eenmaal op een andere manier logistiek bedreven dan in Europa. Die andere visie op logistiek zie je nog altijd in de oplossingen en in de manier van werken, ook al is een leverancier als Manhattan Associates al jaren actief in Europa.

 

De meest bekende WMS-leveranciers zijn groot geworden met het aansturen van manuele magazijnen. Een andere categorie bestaat uit leveranciers van automatische opslag- en orderverzamelsystemen. Zij beschikken over een warehouse control system (WCS), dat is ontwikkeld om alle machines zoals kranen, liften en transportbanen aan te sturen. Deze WCS-leveranciers zoals Witron, SSI Schäfer en Knapp draaien inmiddels hun hand niet meer om voor het aansturen van een conventioneel magazijn. Andere WMS-leveranciers zoals Davanti en Consafe zijn ware specialisten geworden in het aansturen van combinaties van manuele en automatische magazijnen.

 

ERP-leveranciers

ERP-leveranciers snoepen een steeds groter aandeel van de WMS-markt op. Denk aan SAP, Oracle en Microsoft. Vooral SAP en Oracle hebben de afgelopen jaren WMS-modules ontwikkeld die zich goed kunnen meten met de oplossingen van echte WMS-specialisten als Redprairie, Centric en Davanti.

Microsoft en SAP beschikken ook over implementatiepartners die aanvullende WMS-software hebben ontwikkeld. Voor SAP zijn dat bijvoorbeeld Logifact en Yanta, voor Microsoft is Qurius de belangrijkste WMS-specialist. Een vreemde eend in de bijt is Ultimate Software, dat een WMS-pakket van Manhattan Associates heeft geïntegreerd met het ERP-pakket Microsoft Dynamics AX.

Tot slot zijn er nog enkele specialisten in automatische identificatie, zoals Zetes en Methec. Hun barcodesystemen zijn in combinatie met een bestaand ERP-pakket volwaardige WMS-modules geworden. Voor bedrijven die al een ERP-pakket bezitten, is dat ook een interessante optie.

 

Zie ook: de leveranciers van WMS op Logistiek.nl

Reageer op dit artikel