blog

Minder grondstofgebruik

Warehousing

Volgens trendwatcher Adjiedj Bakas, spreker tijdens het Jaarcongres Warehousing 2008, worden grondstoffen steeds efficiënter gebruikt. Als voorbeeld noemde hij een telefoon. Dankzij de miniaturisatietrend is nog maar een achtste aan grondstoffen nodig ten opzichte van dertig jaar geleden.

Artikel oorspronkelijk gepubliceerd in T+O Warehousing op 1 oktober 2008.

 

Minder opslag is een gekoesterde wens, maar vaak een utopische…

Dat is goed nieuws, als we dit naast de berichten over sterk gestegen grondstofprijzen leggen. Als magazijn

inrichters hebben we het ook gemerkt. De energie-, maar met name de staalprijzen, zijn de afgelopen maanden met maar liefst 60 procent gestegen. De staalprijs bepaalt in belang–- rijke mate de kostprijs van magazijnstellingen. Die komt dus onherroepelijk terug in de verkoopprijzen.

Minder opslag dankzij voorraadreductie is een hartstochtelijk gekoesterde wens van vele supply chain managers, maar even vaak een utopische. Pallets koud op de grond stapelen kan natuurlijk, maar vierkante meters opslag- en bouwgrond zijn schaars en duur.

Helemaal zonder stellingen zal het niet lukken, maar misschien zijn er besparingsmogelijkheden ten aanzien van het gebruikte materiaal.
 

Efficiënter grondstoffengebruik is volgens Bakas de trend, maar zal bij magazijnstellingen niet veel meer kunnen opleveren. Verschillende fabrikanten werken al met geavanceerde ‘finite elements’ programmatuur om hun product te optimaliseren naar draagvermogen en het meeste verbeteringspotentieel is dan ook wel opgebruikt.
 

Kunststof kent vele toepassingen, maar voor de opslag van pallets ben ik het nog niet tegengekomen. Hout wordt al wel toegepast. In Oostenrijk werd vorig jaar een compleet hoogbouwmagazijn inclusief dak- en wandconstructie uitgevoerd in hout. Hout heeft enkele specifieke voordelen. Het is bijvoorbeeld beter bestand tegen brand dan staal. Voor de eindgebruiker was dit echter niet bepalend. Een houten stelling is veel beter bestand tegen corrosie. Daar ging het om bij deze Oostenrijkse zoutfabrikant. Een besparing leverde het niet op.

Staal blijkt nog steeds het meest economische alternatief. Misschien gloort er hoop: als Bakas’ miniaturisatietrend blijkt te kloppen, slaan we straks europallets van 8×12 cm op. Dat is pas kostenbesparing.

 

Reageer op dit artikel