blog

Extra gewicht in de schaal

Warehousing

Veiligheid is niet zo vanzelfsprekend als je zou denken. Zo verzorgde ik eens een training bij een mechanisatiebedrijf, alwaar we met een kleine groep in de kantine bij elkaar zaten voor de theorie.

Artikel oorspronkelijk gepubliceerd in T+O Heftrucks op 1 september 2008.

Op een gegeven moment hadden we het over stabiliteit, toen de werkplaatschef mij vertelde dat ze daar iets heel moois op hadden bedacht. Hij zou dat die middag tijdens de praktijktraining wel even laten zien.

Natuurlijk klopte mij hart vol verwachting. Toen we na de lunch met de praktijk begonnen kon ik niet langer wachten en zei tegen de chef: “Zeg Gerrit wat was dat nou waar je het vanmorgen over had?” “Oh ja,” zei Gerrit, “kom maar mee.” Met de groep gingen we naar de achterkant van het bedrijf, waar ook een heftruck stond. Daar hadden ze achterop het contragewicht een koker gelast.
 

Ze schoven er met twee personen een I-profiel in dat werd geborgd met een splitpen. Aan dat I-profiel waren vier stoelen gelast waarop je dus kon zitten. “Kijk,” zei Gerrit, “af en toe hebben we even wat extra capaciteit nodig en dat lossen we zo op!”
 

Ik nam plaats op één van de stoelen, Gerrit kwam naast mij zitten. Ik wiebelde nog wat om de boel te testen, waarop Gerrit reageerde: “Da’s gelast deur Hendrik en da kriey niet kapot!” Ik keek hem aan en zei plagerig: “Ik mis de gordel hier op de stoelen…” Gerrit antwoordde nuchter: “Nou doar hebbe wey wel an zit`n te deenk ’n, maar soms moete wey dur rap af en dan is un gordel barre lastug…”

Jan Boverhof (41), voormalig heftruckchauffeur en meervoudig NKIT-winnaar. Jan is instructeur bij Atlet Training.

Reageer op dit artikel