blog

Terminals en scanners sluitstuk van de begroting?

Warehousing

Terminals en scanners sluitstuk van de begroting?

Invoering van WMS-systemen in distributiecentra krijgt in het algemeen veel aandacht. De interfacing naar het bovenliggende systeem, de functionele inrichting van het WMS, de invulling van de stamgegevens, de aanleg van het RF-netwerk, de training en opleiding van de medewerkers vergen veel aandacht, tijd en geld. Dit zijn dan ook de knelpunten waar het regelmatig fout gaat.

 

De medewerkers in het magazijn gaan na invoering van het WMS met mobiele terminals en scanners werken. Wat opvalt is dat de terminals en scanners zelf vaak het ondergeschoven kindje zijn.

De scanners met terminals zijn voor de medewerkers echter het belangrijkste gedeelte van het WMS-systeem waarmee wordt gewerkt.
De grootte en uitvoering van het scherm bepaalt het gemak van de leesbaarheid van de instructies die men de hele dag door krijgt.
De vraag is hoe men het scherm enerzijds voldoende groot kan maken, zonder dat dit anderzijds het orderverzamelwerk hindert. De scanners zijn een tweede probleem. Voor de uitvoering van het werk heeft men beide handen nodig. Waar laat je ondertussen de scanner?

Er zijn diverse oplossingen mogelijk
Polsterminals met vingerscanners zijn compact, wegen niet veel en geven de medewerker vrijheid. Loop echter zelf eerst een hele dag met een dergelijke terminal en scanner op je hand voordat je oordeelt of deze goed werken.
Holsters om de scanners in te stoppen zijn in veel uitvoeringen aanwezig. Maar werkt dit echt handig?

Orderverzamelaars gebruiken meestal een orderverzamelwagen of EPT voor de uitvoering van het werk. Hier zijn voldoende mogelijkheden aanwezig om de terminal op te monteren. Als de terminal op de orderverzamelwagen wordt gemonteerd, is de noodzaak tot miniaturisatie niet aanwezig; deze kunnen voldoende groot worden uitgevoerd. Scanners kunnen via eenvoudige, geleide katrollen zodanig worden uitgevoerd dat je deze eenvoudig los kunt laten, nadat je de locatie hebt gescand.

Dit kan uiteraard alleen als de orderverzamelwagen of EPT altijd mee de gang in rijdt; dit is bij legbordsystemen niet altijd het geval. Dan zijn andere oplossingen nodig.
Er zijn diverse mogelijkheden aanwezig. De juiste uitvoering moet samen met de medewerkers worden uitgewerkt en verdient veel aandacht en kost helaas enorm veel tijd. En tijd is meestal maar beperkt beschikbaar.

Knelpunt is tevens, dat de mooiste oplossingen vaak ook de duurste zijn. En daar komt het budget weer om de hoek kijken. Daar dit altijd onder druk staat, is de ruimte maar beperkt. Vooral als de voorgaande posten al over budget zijn gegaan, vormen de scanners en de terminals het sluitstuk van de begroting. En komen er oplossingen die niet handig zijn voor de medewerkers. En dat gaat weer ten koste van de acceptatie, de productiviteit en de ergonomie van de orderverzamelaars. Bezuinig daarom niet op de terminals en printers. De rekening komt namelijk later.

Reageer op dit artikel