blog

Kranenleveranciers: Grijp je kans!

Warehousing

Kranenleveranciers: Grijp je kans!
Eric Hereijgers

Met automatische kranen kun je veel kosten besparen. Toch lijkt het of conventionele magazijnoplossingen voor veel logistieke dienstverleners aantrekkelijker zijn.

 

Dat heeft te maken met het financiële risico. En daar ligt nu net de kans voor kranenleveranciers.

Logistiek dienstverleners maken minder gebruik van geautomatiseerde magazijnen dan feitelijk nodig zou zijn. Dit komt vooral doordat de dienstverleners vaak werken met contracten van een tot drie jaar. Dat is te kort om een geautomatiseerd magazijn – compleet met automatische kranen – financieel te rechtvaardigen.

Verladers besteden hun magazijnoperatie onder meer uit aan logistieke dienstverleners om flexibel te kunnen omgaan met marktveranderingen. Ook de dienstverlener moet dus soepel kunnen reageren op die markt. Dat lukt vaak het best met een conventioneel magazijn. Een magazijn met brede gangen is immers voor veel klanten inzetbaar, en dat geldt niet voor een automatisch magazijn met automatische kranen. Daar komt bij dat het maar de vraag is of er nieuwe klanten zijn als een contract afloopt en het automatische magazijn weer beschikbaar komt. Vanwege het financiële risico dat de investering in geautomatiseerde magazijnen met zich meebrengt, kiezen veel logistiek dienstverleners dus liever voor conventionele magazijnoplossingen. De ervaring leert echter dat contracten vaak worden verlengd en een geautomatiseerde oplossing nog steeds goed bruikbaar was. De benodigde flexibiliteit blijkt vaak niet nodig geweest te zijn.

 

Wanneer je dan bedenkt dat er steeds meer magazijnactiviteiten worden uitbesteed aan logistiek dienstverleners,

is het gevolg duidelijk: het aantal automatiseringsprojecten met automatische kranen staat onder druk. Jammer voor de verladers en de logistiek dienstverleners. Met geautomatiseerde magazijnen zijn er immers op middellange termijn belangrijke kostenbesparingen voor hen mogelijk. Jammer ook voor de leveranciers van automatische magazijnen en kranen. Zij verliezen een groot deel van hun marktpotentieel.

Alleen – je zou je kunnen afvragen: waarom moeten de logistiek dienstverleners het risico eigenlijklopen? Waarom nemen de kranenleveranciers dit risico niet over, als daar een grotere omzet en een hogere winst tegenover staan?

 

Stel dat kranenleveranciers alleen een vergoeding vragen voor iedere palletbeweging en voor elke opgeslagen pallet. Dan kunnen de kosten per pallethandling en palletopslag lager worden dan in een conventionele oplossing. Daarbij zijn de kosten flexibel voor de logistiek dienstverlener; dus als een klant vertrekt of een ander profiel krijgt, zit hij niet vast aan de investeringen. Op dat moment worden geautomatiseerde magazijnen en kranen ineens uiterst interessant. Voor de logistiek dienstverlener omdat hij lagere logistieke kosten heeft en geen risico loopt, voor de kranenleverancier omdat veel bewegingen gedurende vele jaren nu eenmaal langdurig veel geld in het laatje brengen. Tel uit de winst voor alle partijen.

 

Als de kranenleveranciers dus een mogelijkheid vinden om een financiering te krijgen voor dit soort projecten, ontstaat er een grote markt. Op zijn beurt maakt die markt vol potentie het weer aantrekkelijk voor financiers om te investeren in geautomatiseerde magazijnen.

 

Hier liggen dus kansen voor alle leveranciers van kranen die projectontwikkelaars en financieringsmaatschappijen bereid weten te vinden te participeren in projecten. En dat zou niet al te moeilijk moeten zijn. De potentiële rendementen zijn immers groter dan in vele andere objecten waarin zij investeren.

 

Kranenleveranciers: grijp deze kans en vergroot je markt! Maak het de logistiek dienstverleners gemakkelijk te kiezen voor automatische kranen. Bezorg hen geen molensteen maar lever hen kostenvoordeel, gemak en flexibiliteit. En dus winst!

Reageer op dit artikel