blog

Het warehouse van de toekomst: computergestuurd of mensenwerk?

Warehousing

Het warehouse van de 21e eeuw is een hightech-hal. Bijna alles is geautomatiseerd, zoals bijvoorbeeld orderpicking. Betekent dit dat er voor efficiënt warehouse-management helemaal geen mensen meer nodig zijn? Erik van Egmond, managing director Europa van Penske Logistics, geeft aan hoe hij het warehouse van de toekomst ziet.

Medewerkers lopen niet meer met een papiertje in hun hand naar de goederen toe. Maar met één druk op de knop komen de goederen naar de medewerkers toe. De kaartenbak voor het voorraadbeheer is vervangen door een computerprogramma. Alles wordt gescand, zodat automatisch duidelijk is wat wel en niet op voorraad is. Het is zelfs mogelijk een product tijdens het transport geheel te volgen met systemen voor tracking en tracing, zoals rfid.

 

Praktijkervaring nodig

De automatisering van de magazijnen neemt de komende jaren nog meer toe.

Betekent het dat er voor efficiënt warehouse-management in de toekomst geen mensen meer nodig zijn? Absoluut niet. Magazijnbeheer blijft mensenwerk. Veel processen zijn wel te automatiseren, maar voor een advies over de beste oplossing is praktijkervaring noodzakelijk. En daar beschikt een computer niet over.

 

Hogere eisen

Efficiënt warehouse-management is tegenwoordig veel meer dan een kwestie van dozen recht stapelen. Voor het warehouse van nu gelden veel hogere eisen dan tien tot twintig jaar geleden. Denk alleen maar aan alle eisen die tegenwoordig gesteld worden op het gebied van hygiëne, brandveiligheid en werkomstandigheden. En voor een efficiënte werkwijze zijn computergestuurde processen onontbeerlijk.

 

Magazijn ingetekend

Om zo’n geavanceerd warehouse te ontwerpen, dat aan alle eisen voldoet,  hebben we nu de beschikking over hightech-hulpmiddelen. Denk aan de 3D-softwareprogramma’s waarin een magazijn compleet kan worden ingetekend: alle rekken en routes voor de heftrucks, inclusief het beeldmerk van de opdrachtgever. Dat maakt alles bijzonder inzichtelijk. Zo inzichtelijk dat sommigen alleen nog maar uitgaan van de computeroplossing.

 

Pilaren of kabelgoten

Wat zij daarbij vergeten, is dat de theorie nooit zonder de praktijk kan. In een computersimulatie kan alles nog zo mooi uitgedacht zijn, maar in de praktijk zijn er altijd obstakels die hieraan afbreuk doen. Denk aan pilaren of kabelgoten in de hal, waar even geen rekening mee is gehouden. En de computer kan nog zo mooi berekend hebben dat er zoveel seconden nodig zijn voor het lossen, in de praktijk kan er altijd iets misgaan met bijvoorbeeld een kapotte pallet.

 

Werkelijke praktijk

De ideale situatie die de computer voorstelt, moet dus altijd afgezet worden tegen de werkelijke praktijk. En daarvoor zijn praktijkgerichte mensen nodig: specialisten die uit ervaring weten wat er allemaal komt kijken bij een effectief warehouse-management. Die gepassioneerd bezig zijn met hun werk en als het moet dag en nacht doorgaan om de beste oplossing te realiseren voor de klant.

 

Juiste mensen

Met andere woorden: dankzij de automatisering gaat het warehouse-management steeds efficiënter, maar de praktijkervaring van specialisten blijft onmisbaar. De beste oplossing krijg je alleen door mensen in te zetten die zowel boven als midden in het proces staan. Zo hebben ze niet alleen een goed overzicht, maar weten ze tegelijkertijd ook hoe op de werkvloer alles werkt. Het beste resultaat krijg je alleen met de juiste mensen.

Reageer op dit artikel