blog

RFID-tag van 5 eurocent over 5 jaar gemeengoed

Warehousing

RFID-tag van 5 eurocent over 5 jaar gemeengoed
Klik voor een vergroting van de grafiek

Het gebruik van RFID zal ook op de komende Logistica Beurs één van de belangrijkste gespreksonderwerpen zijn. RFID biedt ongekende mogelijkheden om het product of de verpakking door de hele keten heen te volgen. Dit maakt de integrale besturing en beheersing van de keten veel gemakkelijker, terwijl ook beter ingespeeld kan worden op het gedrag van de eindconsument.

Er wordt al jaren een gouden toekomst voor het gebruik van RFID-tags in logistieke processen voorspeld. Het Amerikaanse Gartner voorspelde eind 2004 dat de omzet in RFID-tags in 2010 rond de $ 3 miljard zou bedragen, tegen ruim $ 500 miljoen in 2005.

 

Grote getallen en groeicijfers, maar wat betekent dit nu voor uw business?

Net als bij andere zich snel ontwikkelende technologieën is voor de doorbraak van RFID de afweging tussen kosten per stuk en totaal productievolume cruciaal. Immers: hoe meer RFID-tags er geproduceerd worden, hoe lager de prijs per stuk kan zijn. Het Amerikaanse IDTechEx heeft onlangs de relatie tussen de gemiddelde prijs van een RFID-tag en de jaarlijkse hoeveelheid geproduceerde tags tot 2016 in kaart gebracht.  Hierbij is rekening gehouden met  RFID-tags in alle soorten en maten, van de goedkoopste passieve tags op consumentenproducten tot actieve RFID-tags van tientallen dollars per stuk die door leger en autofabrikanten worden gebruikt. IDTechEx voorspelt dat in 10 jaar de afzet van RFID-tags kan groeien van 1 naar 500 miljard per jaar, waarbij uiteindelijk een gemiddelde prijs van 1 dollarcent per stuk kan worden bereikt.

 

Voor de goedkopere passieve tags is de voorspelling nog wat extremer: een gemiddelde prijs van ver onder de dollarcent per stuk is voor 2016 in zicht. De RFID-tag dient dan wel op het product of de verpakking zelf geprint te worden. Op dit moment ligt de kostprijs van het printen van een RFID-tag nog tussen de 4 en 6 dollarcent, maar door innovaties kan dit tot ver onder de dollarcent teruggebracht worden.

 

De algemene mening in de RFID-wereld is dat een prijs van 5 dollarcent de drempel is voor het massaal overschakelen op passieve tags. Deze prijs zal naar verwachting rond 2010/2012 worden bereikt, bij een productie van zo 30 tot 50 miljard tags per jaar. Alleen de leveranciers van vijf van de grootste supermarktketens in de wereld (Wal-Mart, Carrefour, Metro, Target en Tesco) zullen in dit scenario al ruim 10 miljard RFID-tags per jaar afnemen, en uiteraard kunnen andere partijen op dit schaalvoordeel in de productie meeliften. De leverancier SmartCorp biedt  sinds april 2006 trouwens al RFID-tags voor 5 eurocent per stuk aan …. als je er tenminste 100 miljoen afneemt. De eerste stappen naar een RFID-tag van 5 eurocent zijn dus al gezet, bent u er over circa 5 jaar klaar voor?

Reageer op dit artikel