blog

Integration Management System

Warehousing

Integration Management System
Integration Management System

“Samenwerken is meer dan werk verdelen”, antwoordde ik een van mijn studenten. Hij had met een collega een rapport geschreven en ieder had afzonderlijk een paar hoofdstukken voor zijn rekening genomen. De deadline was verstreken en hij vond het werk van zijn collega onder de maat. Daar wilde hij niet de dupe van zijn.

Ketenintegratie zegt dat partijen gezamenlijk verantwoordelijk zijn voor het eindresultaat. Toch zien we afdelingen in bedrijven nog vooral het werk verdelen, net als deze studenten. Verkoop accepteert orders, transport plant ritten en het magazijn verzamelt de goederen. Softwareleveranciers hebben hier vervolgens OMS-, TMS- en WMS-pakketten omheen gebouwd. En de integratie tussen de pakketten blijft beperkt tot het sturen van elektronische berichten over het eigen deel van het werk. Zelfs geïntegreerde ERP-pakketten zijn in dergelijke modules opgedeeld.

 

Hoe kunnen de studenten nu op een geschikte manier gezamenlijk het rapport schrijven? Samen alles tot in de puntjes uitwerken, is niet handig. Maar ze kunnen wel op hoofdlijnen overleggen wat er in het rapport moet komen, met enkele diepere discussies over essentiële zaken. Daarna kunnen ze met een gerust hart hun eigen hoofdstukken schrijven en de boel samenvoegen.

 

Dat klinkt logisch. Zouden we die aanpak niet in de logistiek kunnen toepassen? We hebben dan nieuwe logistieke modellen nodig die de informatie uit verschillende systemen combineren en keuzes maken op basis van de integrale kosten en capaciteiten. Ze hoeven niet direct alle details te onderzoeken, maar wel de belangrijkste hoofdlijnen. Vervolgens kunnen WMS en TMS ongehinderd hun ding doen binnen het integrale plan.

 

Bij veel bedrijven wordt levendig gediscussieerd over de vraag of het magazijn of het transport leidend is in de distributieplanning. Bedenk dat dit hetzelfde is als de vraag welke student als eerste zijn hoofdstukken schrijft. Zonder onderlinge afstemming blijft het ellende.

 

Reageer op dit artikel