blog

Hoera!

Warehousing

Hoera!
2004: situatie vervoerders verder verslechterd

In 1996 hield ik een voordracht in Colombia over warehousing-systemen. Ik vertelde een zaal vol managers en academici over geautomatiseerde hoogbouwmagazijnen, sorters, AGV’s en stapelrobots. Iemand vroeg wat het voor de werkgelegenheid zou betekenen als men pallets ging gebruiken. Doorgaans werd een vrachtwagen gelost door een man of tien die de losse koffiezakken op de schouder het magazijn insjouwden…

Tja, ik kon alleen maar beamen dat het koffiesjouwersgilde zware tijden tegemoet zou gaan. Maar wat een eye-opener. De grootste magazijninnovatie aller tijden was niet een hoogtechnologisch material-handlingsysteem maar een doodeenvoudige pallet. Reken het Colombiaanse voorbeeld er maar op na.

Tien jaar na dato, vorige week, zat ik bij een persconferentie waar de jury de drie nominaties voor de Logistica Award bekendmaakte. Er waren 26 innovaties aangemeld, waaronder revolutionair intern-transportmaterieel, slimme kratten en pallets(!) en praktische hulpmiddelen voor automatische identificatie. Enigszins tegen viel de deelname van slechts twee softwareproducten, aldus een voorbeschouwing.

 

Nu kent de softwaremarkt ook geen innovatietraditie. Een standaard-WMS is een doorbraak ten opzichte van de traditionele maatwerksoftware. Alleen zijn de standaardpakketten zo geleidelijk ontstaan dat we nauwelijks van innovatie mogen spreken. Pakketleveranciers ontwikkelen hun software steevast door gebruikerswensen toe te voegen. De leverancier heeft hiermee een sponsor voor zijn productontwikkeling, maar het pakket ontwikkelt zich min of meer toevallig.

 

Dus beste IT-leveranciers, gebruik svp uw visie en help de logistieke wereld vooruit.

 

Ik hoor u denken, zo’n columnist kan makkelijk praten. Doe het zelf maar eens. Dat heb ik gedaan. Samen met Fujitsu Services hebben we een systeem ontwikkeld met kant-en-klaar alle managementinformatie die een manager nodig heeft om een magazijn aan te sturen.

 

Toen was het zover en maakte de jury onze nominatie bekend. Dolblij waren we. Uit de zaal kwam één kritische vraag. Hoe moet het nou met al die consultants die jarenlang bezig zijn om de managementinformatie in kaart te brengen?

 

Lees ook: Nominaties Logistica Award 2006 zijn bekend (8 september 2006)

Reageer op dit artikel