blog

Europees Kampioen Voetbal 2008

Warehousing

Europees Kampioen Voetbal 2008
Europees Kampioen Voetbal 2008

Zoals ik voorspelde in mijn vorige column, werd het team van mijn-goede-vriend-de-bondscoach voortijdig uitgeschakeld op het WK. Het spel bood weinig kijkplezier en de media hadden zware kritiek op het lean voetbal van zijn ploeg.

Enkele dagen later belde hij me op: “Je had gelijk dat de Lean-filosofie tekortschiet. Waarom is het dan toch populair in de logistiek?”

 

“Het is een trend”, antwoordde ik, “ontstaan als reactie op de vorige trend. Voorheen waren bedrijven voornamelijk op zoek naar schaalvoordelen door werkzaamheden te combineren. Een uitstekend idee, dat industrieel Henry Ford al in 1908 introduceerde met de massaproductie van zijn T-Fords. Helaas werd het te lang doorgevoerd wat uiteindelijk in de jaren zeventig zorgde voor torenhoge voorraden en ellenlange levertijden.”

 

“Ja, ja.”, verzuchtte hij.

 

“Sindsdien zijn bedrijven bezig met afslanken: voorraden verlagen, doorlooptijden verkorten, handelingen elimineren en fouten reduceren. Prima ideeën die echter weer tegen nieuwe grenzen aanlopen. De handling-kosten rijzen de pan uit, de voorraadbeschikbaarheid is kritiek en pieken en dalen afvlakken wordt steeds lastiger.”

 

“Zijn er dan nog alternatieven?”

 

“Lang geleden was arbeidsanalyse een populaire trend. In 1881 ging ingenieur Frederick Taylor met een stopwatch de fabriek in om te bestuderen hoe hij de handelingen van de medewerkers kon verbeteren. Dat werkte prima, al bleef door de focus op de details de samenhang tussen de handelingen onderbelicht. Zoiets als balvaardige dribbelaars die vergeten over te spelen.”

 

“In principe zijn alledrie de trends dus goed”, concludeerde mijn vriend., “alleen moet je de juiste balans zien te vinden. Soms kiezen voor individuele acties, dan weer voor slimme combinaties en op ander momenten schakels overslaan met een lange bal naar voren. Maar hoe weet je dan wat de beste keuze is?”

 

“Daarvoor gebruik je prestatie-indicatoren. De managementinformatie vertelt je of je de winst kunt pakken door te verbeteren, te combineren of te elimineren.”

 

“Da’s logisch”, was zijn reactie. Twee jaar later werd zijn ploeg Europees kampioen.

 

Lees ook:

Voetballers Manchester vastgelegd via RFID (juli 2006)

Lean manufacturing: reduceren van verspilling (juli 2006)

Reageer op dit artikel