blog

Bouwplannen? Begin van voren af aan!

Warehousing

Bouwplannen? Begin van voren af aan!
31

Waarom zou je het wiel opnieuw uitvinden? Als je gaat verbouwen, gooi je toch niet direct al je werkmethoden over boord?

Helemaal van voren af aan beginnen kost bovendien veel tijd en energie. Maak gebruik van nieuwe ontwikkelingen op logistiek gebied.

 

Een groothandelaar in cosmeticaproducten woekerde met ruimte. Het ging allemaal maar net, dankzij veel geschipper en noodoplossingen. Maar eindelijk kwam er goedkeuring voor de ontwikkeling van nieuwbouwplannen. De oplossing was in zicht. Het nieuwbouwplan was snel gemaakt. De logistiek manager wist hoeveel ruimte het bedrijf had en hoeveel er daarnaast werd gehuurd. De rest was simpel. Hij telde de vierkante meters op en voegde 20 procent toe voor groei. De stellingen en trucks gingen mee, dus die kon men gewoon intekenen in de nieuwe lay-out. Al wat restte was het nieuwbouwplan voorleggen aan de directie en aan het ruimtegebrek zou een einde komen.

 

Vragen directie 

Alleen, de directie had een paar vragen. Was het nu eenvoudiger om allerlei klantenwensen in te vullen? Kon het allemaal niet wat efficiënter dan in de huidige situatie? En van welke nieuwe logistieke ontwikkelingen was er gebruik gemaakt om dat in te vullen? De presentatie viel stil. Het nieuwbouwplan ook. Men moest terug naar af. In het verleden was de groothandel vaak tegen de grenzen van het pand aan gegroeid. Daar waren altijd weer pragmatische oplossingen voor gevonden, zodat de dagelijkse stroom orders kon doorgaan. En hoewel die oplossingen niet altijd de meest efficiënte waren, werkten ze wel. Men was ermee vertrouwd geraakt en zag vooral de voordelen. Nadenken over de toekomst leek dan ook niet nodig. Er was overigens toch geen geld voor nieuwe investeringen, dus waarom die nieuwe ontwikkelingen bijhouden? Voor alles zou er immers wel een praktische oplossing zijn.

 

Werkmethoden geprojecteerd

Deze gedachtegang komt vaker voor bij de ontwikkeling van plannen: de huidige werkmethoden worden gewoon op de toekomst geprojecteerd. Deze methoden zijn immers al bekend en toegespitst op alle specifieke eisen die klanten, werk en omgeving er aan stellen. Het is lastig die vertrouwde basis los te laten, moeilijk om ‘out of the box’ te denken over nieuwe gestructureerde werkmethoden. Juist doordat men dagelijks tot aan de enkels in de modder staat om de problemen op te lossen, ziet men nog veel meer problemen bij alles wat nieuw is. Dus kiest men voor de bekende weg, efficiënt of niet. En rekening houden met ongewisse toekomstige ontwikkelingen? Liever niet. Nadat het bij de cosmeticagroothandel een poosje stil was geweest omtrent de bouwplannen, werd er een projectteam gevormd uit diverse geledingen van de organisatie. Doel was los te komen van de bekende opslag- en verwerkingsmethoden. Het team ontwikkelde goederenstroomschema’s en bracht de logistieke eisen hiervoor in kaart. De stromen werden netjes gekwantificeerd en de toekomstige trends werden op een rijtje gezet. Het team bracht vervolgens een bezoek aan een logistieke vakbeurs, ging bij een aantal ‘concullega’s’ op bezoek en nodigde een aantal leveranciers en deskundigen uit. Daarna bedacht ieder lid van het projectteam een aantal alternatieve oplossingen voor de verschillende stromen. Door deze te presenteren en de voor- en nadelen gezamenlijk tegen elkaar af te wegen, kwam men tot een lay-out waar iedereen achter kon staan.

 

Lay-out

In die lay-out werd volop gebruik gemaakt van nieuwe, logistieke werkmethodes en technieken. Juist die goed gefundeerde aanpak opende de ogen bij de groothandel. Het was nu veel makkelijker toepassingen te bedenken waarbij gebruik werd gemaakt van nieuwe, logistieke toepassingen. Het resultaat was dat nu ineens allerlei klantenwensen eenvoudiger konden worden ingevuld. De efficiëntie zou vooruitgaan en er was per saldo minder ruimte nodig dan eerder was aangenomen. Dit alles als resultaat van ‘out of the box’ denken. Het loont zich om van voren af aan te beginnen. Zoals bij de groothandel. Het is er tijdenlang niet meer stil geweest. De nieuwbouw was in volle gang

Reageer op dit artikel