blog

Logistici willen maar één Ding

Warehousing

Logistici willen maar één Ding
Logistici willen maar één ding

Logistici willen maar één ding: kosten besparen. Dat is kort door de bocht, hoor ik u denken, snelheid, betrouwbaarheid en flexibiliteit zijn toch ook belangrijk? Dat is waar, maar het zijn geen logistieke doelen. Het zijn randvoorwaarden.

Het klink misschien flauw, maar er is een essentieel verschil. Een randvoorwaarde legt beperkingen op, een doel bepaalt de richting. Formuleren we de servicegraad als randvoorwaarde, dan eisen we bijvoorbeeld dat 98 procent van de orderregels binnen 24 uur wordt geleverd en dat 99,9 procent foutloos arriveert. Met harde eisen aan de servicegraad blijft het besparen van kosten vervolgens als enig doel over.

 

Behalve de servicegraad zijn er meer randvoorwaarden. Zo is het misschien het goedkoopst om pallets met de hand vier hoog in de stelling te plaatsen. De zwaartekracht zorgt er echter voor dat een vorkheftruck meer voor de hand ligt. Ook kunt u overwegen om uw medewerkers 7×24 uur per week te laten werken, maar wettelijke regels steken hier een stokje voor. Al met al zorgen natuurkundige en juridische wetten voor harde randvoorwaarden.

 

We komen echter meer beperkingen tegen in projecten: “sales staat toch niet open voor onze plannen”, “dat willen de medewerkers niet”, “dat wil het management niet”, “dat ondersteunt het WMS niet” of “dat leek ons vorige week ook al geen goed idee”. Hoort u dit soort argumenten, beoordeel dan of het een wet of een obstakel is. Met een beetje creativiteit en inzet kunt u veel obstakels wegnemen.

 

Natuurlijk zijn de meeste obstakels niet van vandaag op morgen verdwenen. Bedenk echter dat logistieke projecten een levensduur van meerdere jaren hebben. Over zo’n periode bezien, zijn de obstakels opeens een stuk minder onoverkomelijk. Vervolgens is de weg vrij om te doen wat u het liefste doet: naar hartelust kosten besparen.

Reageer op dit artikel