blog

België, Frankrijk en Nederland: topdrie in Europa

Warehousing

België, Frankrijk en Nederland: topdrie in Europa
Belgie, Frankrijk en Nederland: topdrie in Europa?

In de ranglijst 2005 van de beste Europese locaties voor de vestiging van Europese dc’s, die tweejaarlijks wordt opgesteld door het Engelse makelaarskantoor Cushman & Wakefield, staat Nederland derde, achter België en Frankrijk. Aangezien ons land zich graag laat voorstaan op haar positie als Nederland Distributieland, lijkt dit teleurstellend. Verliest Nederland nu écht haar positie als Gateway to Europe aan anderen, of moeten we de ranglijst met een korreltje zout nemen?

In de ranglijst van vijftien landen worden de plaatsen na de topdrie alle ingenomen door Midden-Europese landen, met Tsjechië en Polen nog voor Duitsland. De markt voor dc’s is in Midden-Europa erg in beweging, met veel belangstelling van zowel verladers als dienstverleners. De landen uit de periferie van Europa eindigen op de laagste plaatsen, waarbij vooral de vijftiende en laatste positie van Spanje opvallend is.De ranglijst omvat niet alle relevante landen: zo ontbreekt Denemarken,dat zich al jaren profileert als de Gateway to Scandinavia, terwijl ook de afwezigheid van Slowakije en Slovenië opvalt…

 

Hoe de ranglijst samengesteld? Cushman & Wakefield heeft voor vijftien indicatoren, waaronder zes sleutelindicatoren, deelranglijsten gemaakt. De deelranglijsten zijn vervolgens gewogen en tenslotte zijn de scores bij elkaar opgeteld.

 

 

Keuze indicatoren discutabel

Bij een vergelijking op de zes sleutelindicatoren blijkt dat België t.o.v. Polen en Tsjechië alleen beter scoort op markttoegang en mogelijkheden op de logistieke markt. Blijkbaar zijn deze indicatoren toonaangevend, maar zeker omdat dienstverleners steeds meer pan-Europese logistiek kunnen beheersen, is dit maar de vraag. Bovendien is de keuze van de indicatoren discutabel: zo zijn belangrijke factoren als beschikbaarheid en kwaliteit van arbeid en aantrekkelijkheid van fiscaal regiem niet in de weging mee– genomen.

 

Tenslotte is het lastig om een score te geven voor een heel

land: de kosten en beschikbaarheid van grond kan per regio namelijk sterk verschillen. Buck Consultants en Ernst & Young hebben dit in het onderzoek ‘Nederland als vestigingsplaats van Europese logistieke operaties’ (dec. 2004) ondervangen door de mogelijkheden van zestien regio’s in Nederland, België, Duitsland en Frankrijk te vergelijken. Uit dit onderzoek kwamen op hoofdlijnen Zuid-Nederland en Oostelijk- Vlaanderen als aantrekkelijke regio’s naar voren.

 

Met korreltje zout nemen

Mijn conclusie is dat aan de posities van de landen op deze ranglijst niet al te veel waarde mag worden gehecht. Dit blijkt uit het voorbeeld van Dell Computers, dat onlangs is uitgeroepen tot de multinational met de beste supply chain ter wereld (klik hier voor het artikel). Dell is in de negentiger jaren in Ierland (positie 11) neergestreken en verzorgt vanuit hier via regionale afhandelcentra de distributie naar klanten in heel Europa. En een ander succesverhaal is het Spaanse modehuis Zara, dat in 2003 ervoor koos een nieuw EDC van ruim 120.000 vierkante meter in Zaragoza te bouwen om de Europese filialen te bevoorraden. De laatste positie van Spanje heeft hieraan niets afgedaan. Kortom: er is nog hoop voor Nederland als Distributieland!

 

Reageer op dit artikel