blog

Nirvana

Warehousing

Nirvana
Jeroen van den Berg

Kurt Cobain was mijn muzikale held. Hij was een man met overduidelijk teveel prikkels in zijn hoofd. Hij noemde zijn band daarom ook Nirvana, wat in het boeddhisme staat voor de ultieme rust.

Waar de meeste religies na één leven de eeuwige rust bereiken, streven boeddhisten dit doel na in een voortdurende kringloop van levens en wedergeboortes. Op iets minder transcendente schaal zijn wij allemaal gevangen in cirkels en op zoek naar rust. Neem de warehouse manager. Allerlei akkefietjes roepen voortdurend om aandacht waardoor de warehouse manager geen tijd heeft om de problemen structureel op te lossen. En zonder structurele oplossingen, blijft de onrust voortbestaan.

 

Om uit deze vicieuze cirkel te ontsnappen, besluit de warehouse manager om een WMS aan te schaffen. Vanwege tijdgebrek wordt het WMS zo vlug mogelijk geïmplementeerd, zonder procesanalyse vooraf en zonder de werkwijzen te stroomlijnen. De WMS-leverancier moet immers binnen het budget blijven en de manager heeft sowieso geen tijd. Zodoende leidt het project niet tot de beoogde verbeteringen en door de aanhoudende problemen loopt het aanzienlijk uit. Dat was nou net niet de bedoeling!

 

Zo brengen we ons hele leven door in vicieuze cirkels, vaak zonder het te merken. Toch zijn ze eenvoudig herkenbaar aan de voortdurende onrust die ze veroorzaken. Als alternatief bedacht Edward Deming de plan-do-checkact-cirkel die niet tot problemen maar juist tot verbeteringen leidt. Waar de vicieuze cirkels beperkt zijn tot de stappen do en act, bedacht hij er twee stappen bij. Maak een plan dat u wilt realiseren en check of het goed gaat. Een weldadig nirvana zal uw deel zijn.

 

Kurt Cobain heeft helaas nooit zijn rust kunnen vinden. De rocklegende besloot op zevenentwintigjarige leeftijd om een einde aan zijn leven te maken.

 

Reageer op dit artikel