artikel

Supermarkten automatiseren massaal hun logistiek: dit zijn hun oplossingen

Warehousing 4478

De grote supermarktketens in Nederland automatiseren en masse hun logistieke operaties. Albert Heijn was in 2018 de eerste. Gevolgd door Spar. Jumbo, Hoogvliet en Plus volgen spoedig. Ook Picnic heeft grootse plannen.

Supermarkten automatiseren massaal hun logistiek: dit zijn hun oplossingen

Het nagenoeg volledig automatiseren van de logistiek van supermarkten. In het buitenland gebeurt het al langer. Denk aan Edeka in Duitsland, Mercadona in Spanje, Spar in Oostenrijk en Coop in Oslo.

Robotisering omarmd

In Nederland was vergaande automatisering van het logistieke proces lang geen issue. Maar die visie is totaal omgedraaid. Grote supermarktketens in Nederland kiezen de laatste tijd massaal voor vergaande automatisering van hun logistiek. Niet in de laatste plaats vanwege de krappe arbeidsmarkt in de logistiek.

Picnic

Met als laatste partij Picnic. De online supermarkt bouwt in Utrecht een gerobotiseerd dc. Een distributiecentrum die ‘op deze schaal nog niet eerder is gerealiseerd’, aldus het bedrijf.

Hoewel de diverse supermarktketens eensgezind zijn over vergaande automatisering van hun logistiek, verschillen de aanpakken. Een overzicht per keten.

Albert Heijn Zaandam

Albert Heijn had in 2018 de primeur. AH is de eerste supermarkt in Nederland die een gemechaniseerd distributiecentrum voor houdbare producten heeft. De cijfers van het dc zijn imponerend, de techniek nog meer. In grote lijnen is het geautomatiseerde proces straks in handen van 28 robots, twee in elk van de 14 robotcellen. In het dc rijden 57 AGV’s die de rolcontainers klaarzetten voor verzending. Het pallethoogbouwmagazijn telt 7 kranen. Het shuttlemagazijn heeft 137.000 locaties voor 122.600 trays (voorzien van beweegbare bodem) Het aantal kilometer aan conveyors bedraagt 8,5 kilometer.
Lees alles over het gemechaniseerd dc van Albert Heijn

 

Spar Waalwijk

Spar heeft zijn logistiek vergaand geautomatiseerd. De foodretailer nam begin 2019  een nagenoeg geheel geautomatiseerd distributiecentrum in Waalwijk in gebruik. Spar heeft  het vergaand geautomatiseerd distributiecentrum dat voorheen van de Blokker-organisatie was overgenomen. Dat onder meer is uitgerust met een hoogbouwmagazijn, depalletiseerstations, een shuttlesysteem en slimme pickstations.
Lees alles over het gemechaniseerd dc van Spar
Hoogvliet Bleiswijk

Hoogvliet bouwt in Bleiswijk een vergaand geautomatiseerd dc. In het nieuwe distributiecentrum in Bleiswijk zullen artikelen in verschillende temperatuurzones (-26  ̊C, +4  ̊C, +7  ̊C, +12  ̊C, +18  ̊C) worden opgeslagen en gepickt. Naast de verwerking van retouremballage en cross docking zijn ook de bakkerij en de slagerij, die zich in hetzelfde gebouw bevinden, geïntegreerd in de totale goederenstroom. Hoogvliet gaat gebruik maken van systemen die bij Coop in Oslo ook worden toegepast.
Lees alles over het gemechaniseerd dc van Hoogvliet

Jumbo Nieuwegein

Automatisering is het sleutelwoord voor het nieuwe dc van Jumbo in Nieuwegein. Het dc wordt 45.000 vierkante meter groot. Jumbo kiest daarbij voor systemen van Witron. Vanuit het nieuwe dc bevoorraadt Jumbo alle Jumbo-winkels met een assortiment van 12.000 verschillende droge producten. n dit stadium is het distributiecentrum tijdens piekperiodes berekend op een orderverzamelcapaciteit van 2.000.000 kratten per week.

 

 

Om dit te kunnen realiseren, kiest Jumbo voor de OPM-oplossing, dit is het opslag- en orderverzamelsysteem van Witron, met in totaal 20 COM’s (Case Order Machines) met een mogelijke uitbreiding tot 32 COM’s. Hierdoor wordt een volledig geautomatiseerd systeem gecreëerd voor het verzamelen van orders in kratten die vervolgens in rolcontainers worden geplaatst. Daarnaast installeert Jumbo het semi geautomatiseerde Dynamic Picking System (DPS) om op een dynamische manier kleinere items in bakken te verzamelen middels 30 multifunctionele werkplekken voor orderpicking.
Lees alles over het gemechaniseerd dc van Jumbo

Plus Oss

Plus gaat een landelijk geautomatiseerd distributiecentrum bouwen. In dit hypermoderne dc worden alle houdbare producten opgeslagen en gedistribueerd naar de 262 winkels in Nederland. Het geautomatiseerde dc van Coop in Oslo en het DC van Edeka in Landsbergen dienen als voorbeeld voor het toekomstige dc van Plus.

Wanneer dit dc operationeel moet zijn is onbekend. De bouw heeft forse vertraging opgeleverd door de stikstofproblematiek. Het dc zou komen op bedrijvenpark Medel in Tiel. Dit is afgeketst. De nieuwe plek wordt waarschijnlijk Oss.

 

 

 

 

 

 

Reageer op dit artikel