artikel

Orderpickkar zwaar? Nederlandse start-up heeft de oplossing

Warehousing 1059

Sneller, flexibeler, maar bovenal ergonomischer en dus minder belastend orderpicken met een orderpickkar. De Nederlandse start-up Epic Drive belooft dat met zijn nieuwste oplossing.

Orderpickkar zwaar? Nederlandse start-up heeft de oplossing

Het Nederlandse bedrijf Epic Drive heeft letterlijk het wiel opnieuw uitgevonden. Het wiel, dat dezelfde naam heeft als het bedrijf, moet orderpickers helpen om (zware) orderpickkarren eenvoudiger door het magazijn te loodsen. De start-up is drie jaar geleden ontstaan vanuit het moederbedrijf BM-Constructies, een innovatief metaalconstructiebedrijf met veel ontwikkel- ervaring. Min of meer per toeval, stelt Jeroen Bolt, een van de drie directeuren van Epic Drive.

Het wiel opnieuw uitgevonden

Bolt: “Ruim vijf jaar geleden ontwikkelden we op verzoek van een klant een tillift voor de zorgsector. Voor deze lift zochten we tevergeefs een goed elektrisch aandrijfsysteem. De elektrisch aangedreven wielen op de markt hadden veelal te weinig koppel. En je wilt geen risico lopen dat lift met patiënt hard wegschiet omdat je in het begin veel gas moet geven. Daarop zijn we zelf een wiel gaan ontwikkelen.” Drie jaar geleden is besloten het product op de markt te brengen.

 

Beluister de Podcast
Volledige-magazijnautomatisering op korte termijn niet haalbaar

 

Onderscheidend vermogen

Elektrisch aangedreven wielen zijn niet nieuw; ze zijn al jaren verkrijgbaar. Dus wat maakt het gepatenteerde systeem van Epic Drive anders? Bolt: “Het grote verschil is de overbrenging van de motor naar het wiel. Dit verloopt geleidelijk, waardoor de kar soepel wegrijdt, wat het gebruiksgemak vergroot. Een ander onderscheidende factor volgens de directeur business development is het feit dat het wiel om zijn eigen as kan draaien: “Hierdoor wordt het systeem flexibeler, omdat de wieltjes op 90 graden kunnen worden gedraaid, waardoor je ook gemakkelijk naar de zijkant kunt rijden.”

Vlnr. Jeroen Bolt en Arno Moorthamer

Hogere productiviteit en minder personeelsuitval

Bedieningsgemak is een belangrijk punt, maar Epic Drive levert volgens de eigenaren ook een hogere productiviteit op in de (logistieke) operatie. “Uit onderzoeken blijkt dat de orderpicksnelheid zakt na vijf uur omdat men gewoon moe is. De elektronische hulpaandrijving reduceert die vermoeidheid omdat het systeem ergonomischer en dus minder belastend is dan manuele orderpickkarren.

Naast accelereren remt de kar ook op de motor af, wat de belasting verder vermindert, wat voor minder personeelsuitval zorgt. Ander voordeel dat Bolt signaleert, is een meer gelijkmatige picksnelheid tussen orderpickers onderling. “Dit zorgt voor minder inhaalacties, een rustiger verkeersbeeld in het magazijn en dus minder botsingen, schade en uitvaltijd.”

Kar of wielen

Hoewel Epic Drive zijn oorsprong heeft in de zorgsector, richt het zich ook op de logistieke sector. Het systeem is inmiddels in meerdere distributiecentra in binnen- en buitenland operationeel. Wehkamp heeft bijvoorbeeld in zijn nieuwe distributiecentrum twintig karren rijden. Naast complete karren is het ook mogelijk enkel de wielen aan te schaffen of manuele karren om te laten bouwen. Dit jaar bouwt Epic Drive enkele honderden karren. Volgend jaar zal dat aantal hoger zijn, is de verwachting.

Productiecapaciteitorderpickkar

Om de verwachte groei aan te kunnen, investeert Epic Drive in haar productiecapaciteit. Het bedrijf is ook in gesprek om met andere karrenbouwers samen te gaan werken. Alle karren zelf bouwen is namelijk niet een doel op zich. “De markt voor het wiel is groter dan alleen voor orderpickkarren.” Hoewel Bolt en consorten in en buiten Europa actief zijn, focust het bedrijf de komende tijd vooral op landen dichter bij huis. “Service en een korte reactietijd zijn nu belangrijk. We willen een goedwerkend concept, en niet een belofte verkopen.”

 

 

Reageer op dit artikel