artikel

Zelfstudie en vasthoudendheid bezorgen Oldenburger Fritom hoogste BREEAM-score

Warehousing 755

Bijna geheel op eigen kracht realiseerde Oldenburger Fritom een nieuw distributiecentrum in Veendam met de allerhoogste BREEAM outstanding score. In die duurzaamheidsambitie is de lat ook nog eens extreem hoog gelegd. Het eindresultaat mag uniek worden genoemd want met alle duurzaamheidsmaatregelen die de logistiek dienstverlener trof is dit dc met stip in de top-5 terecht gekomen van meest duurzame BREEAM Outstanding panden van Nederland.

Zelfstudie en vasthoudendheid bezorgen Oldenburger Fritom hoogste BREEAM-score

Een BREEAM Outstanding score van maar liefst 97,3 procent volgens de laatste geldende beoordelingsnorm 2014 is een resultaat waar je u tegen zegt. Dat onderstreept ook Frans Andeweg, manager algemene zaken bij Oldenburger Fritom. “We hebben bij de realisatie van dit dc de lat echt hoog gelegd want los van outstanding en de minimale score van 85 procent, wilden we gaan voor een maximale eindscore.” Na de oplevering van het dc – dat binnen een jaar werd gerealiseerd – leek het erop dat de eindscore op het oplevercertificaat van de Dutch Green Building Council (DGBC) zou uitkomen op 92 procent. “Dit pand is dus niet een beetje outstanding, maar volwaardig outstanding. Wat ik zelf daar zo knap aan vind, is dat wij praktisch alles zelf hebben moeten uitzoeken om tot deze eindscore te komen.” Dat uitzoekwerk heeft er ook voor gezorgd dat de Groningse logistiek dienstverlener het maximale aan subsidies wist binnen te halen. Andeweg: “Denk hier bij aan de EIA, MIA en SDE+ subsidies. Dat was een flink subsidiebedrag maar dat weegt niet op tegen het totale bedrag dat is geïnvesteerd in de nieuwbouw. Dat is ook uiteindelijke de keuze die we gemaakt hebben door te gaan voor de hoogste vorm van duurzaamheid.”

Frans Andeweg, manager algemene zaken bij Oldenburger Fritom

Investering verdient zich terug

De kosten van de BREEAM-certificering van het Oldenburger Fritom dc maakten uiteindelijk tien procent uit van de totale investering in de nieuwbouw die rond de vijf miljoen euro bedroeg. Andeweg hierover: “Dat is best fors maar van die totale investering krijgen we verspreid over meerdere jaren drie tot vier procent subsidie terug. Het ging ons overigens niet om de subsidie. Wij wilden gewoon duurzaam bouwen want op de lange termijn verdient deze investering zich zeker binnen tien jaar dubbel en dwars terug. Kijk alleen maar naar de werkomgeving in dit pand die is duurzaam waardoor het veel prettiger werken is in dit magazijn dan in ons bestaande pand.”

Bestaand dc: ‘Excellent’

Daarover gesproken, ook het bestaande distributiecentrum dat is gevestigd tegenover de nieuwbouw heeft Oldenburger Fritom dusdanig aangepast, waardoor ook dit pand voldoet aan een van de hoogste BREEAM normen. “Outstanding voor het nieuw dc is geweldig, maar we wilden ook ons bestaande dc – dat dateert uit 1996- op niveau hebben qua duurzaamheid. Daarvoor hebben we ingezet op Excellent (vier sterren, red.). Daar zijn we zo goed als in geslaagd nu want met dit pand waren we al aardig op weg wat betreft duurzaamheid. Met een aantal aanpassingen hebben we het label Excellent gekregen.” Met dit dc heeft de logistiek dienstverlener ook grootste plannen. Zo wordt het pand de komende jaren ingericht voor met name hightech, elektronica en e-fulfilment-activiteiten. “Ruimtes worden opnieuw ingericht met onder meer clean rooms, waarbij het zwaartepunt vooral komt te liggen op de e-fulfilment. Daar willen we de komende jaren ook in verder groeien.”

Twee dc’s in top-5 meest duurzame gebouwen
Sinds 2013 heeft Dutch Green Building Council dertig nieuwe gebouwen gecertificeerd met het BREEAM opleverpredicaat ‘Outstanding’. In die periode zijn de beoordelingsrichtlijnen (BRL) verschillende keren aangescherpt. Het distributiecentrum van Oldenburger Fritom in Veendam behaalde uiteindelijk een totaalscore van 97,3 procent. Dit is niet alleen de hoogste score ooit behaald volgens de laatste en strengste beoordelingsnorm uit 2014, het bezorgt de logistiek dienstverlener ook de vierde plaats op de ranglijst van hoogst scorende BREEAM Nieuwbouw gecertificeerde gebouwen van Nederland, waar overigens ook het DC Newlogic III in staat dat ontwikkelaar Dokvast realiseerde voor Rhenus:
1. Geelen Counterflow 99.9% (BRL 2011)
2. DC Newlogic III (huurder Rhenus Logistics) 99.5% (BRL 2011)
3. Edge Amsterdam 98.4% (BRL 2010)
4. Oldenburger Fritom 97.3% (BRL 2014)
5. Gebouw Atlas Renovatie TU/e 96,0% (BRL 2011)

Volgens de laatste duurzaamheidscriteria beschikt het nieuwe dc niet over een gasaansluiting. Een heikel onderwerp in Groningen waar veel te doen is om de gaswinning en daarmee gepaarde aardbevingen. Andeweg: “Wij zijn gevestigd aan de rand van aardgasgebied. Dat is de reden dat we voor onze energiewinning gekozen hebben voor zonnepanelen en niet voor gas. Dit pand is bewust ook onderheid. Dat was niet nodig maar mocht er in de toekomst weer een keer een aardbeving plaatsvinden dan blijft dit pand zo goed als zeker overeind.” Detail misschien – maar wel heel belangrijk – ook de heipalen voldoen volgens Andeweg aan hoogste geldende BREEAM normen. “Om hieraan te voldoen zijn deze palen geproduceerd volgens de laatste ISO 14001 normen. Een producent vinden van deze palen was lastig, want er zijn maar twee in Nederland, maar wel noodzakelijk voor ons om te kunnen voldoen aan de hoogste duurzaamheidsnorm.”

Impact op bedrijfsvoering

Andeweg benadrukt dan ook dat de hoogste BREEAM score niet even in een achternamiddag is te behalen. “Op sommige punten gaat het echt veel ver. Zo moet bijvoorbeeld de aan en afvoer van bouwmaterialen direct al gescheiden worden, er moet een levenscyclusanalyse worden uitgevoerd op de materialen, de ecologische situatie rondom de bouwlocatie moet onderzocht worden en het duurzame mobiliteit moet gestimuleerd worden door het faciliteren van carpool mogelijkheden en fietsen. Deze duurzaamheidsopgave heeft niet alleen impact op een pand maar ook op je totale bedrijfsvoering. Voordat de eerste paal de grond in ging, merkten we al wat BREEAM allemaal met zich meebrengt.”

Cees Boons (foto midden) van Remco Ruimtebouw overhandigde onlangs aan Oldenburger Fritom ceo René Dale (foto links) en Frans Andeweg het BREEAM Outstanding oplevercertificaat voor het nieuwe distributiecentrum in Veendam.

Koel pand tijdens zomerhitte

Mooiste voorbeeld waar volop werd geprofiteerd van de duurzaamheidsmaatregelen waren volgens Andeweg de weken afgelopen de zomer waarin het extreem warm was. “In de nieuwbouw bleef het desondanks koel met gemiddeld 18 graden Celsius terwijl in het bestaande warehouse de temperatuur op 26 graden uitkwam ondanks dat de airco volop draaide. Dat komt puur door de bouw en goede isolatie van het warehouse die ervoor zorgen dat het zowel op de werkvloer als in het kantoor constant koel bleef.”

Dc met respect voor natuur
Het nieuwe distributiecentrum van Oldenburger Fritom heeft een oppervlakte van 5.000 vierkante meter en een hoogte van 15 meter. Deze omvang biedt ruimte voor meer dan 15.000 palletplaatsen en zes loadingdocks. Daarnaast bestaat de duurzame nieuwbouw uit crossdock faciliteiten, een logistiek trainingscentrum en diverse kantoorruimtes. Volgens de laatste duurzaamheidscriteria is er geen gasaansluiting aangelegd in het pand. Wel is er een warmtepomp geïnstalleerd, duurzame ledverlichting en een geavanceerd luchtklimaatsysteem. Op het dak van het distributiecentrum liggen daarnaast 1.600 zonnepanelen. Op het terrein is ook een circulaire milieustraat ingericht om de afvalverwerking zo optimaal mogelijk te laten verlopen. Verder is er een insectenhotel geplaatst om de lokale natuurwaarden te versterken, evenals diverse nestkasten, een kruidenrijk mengsel en klimop voor nestmogelijkheden van vogels. Het magazijn verkeert nog in een opstartfase maar wordt nu al voor een groot gedeelte ingenomen door voedingsproducten van aardappelzetmeelproducent Avebe. Voor deze klant voert de logistiek dienstverlener veel toegevoegde waarde activiteiten uit zoals het verbulken, verpakken, ompakken, labelen en opslaan van goederen. Het plan is om het pand in de toekomst vergaan te automatiseren. Andeweg: “Er staat nu één bemande reachtruck, maar daar komt in de toekomst nog eentje bij die volautomatisch is.”

Vooraf goed huiswerk doen

Terugkijkend op het intensieve BREEAM-traject is de belangrijkste les voor de manager algemene zaken geweest dat het vooral een kwestie was van goed verdiepen en inlezen van de materie. “Op het gebied van kennis was ik vooraf volledig blanco. Ik heb geen bouw- maar bedrijfskunde gestudeerd in Groningen. Ik kon gericht vragen kon stellen door mij vooraf te verdiepen in bepaalde normen om de benodigde credits te behalen. Dat voorkwam dat we niet klakkeloos het eerste het beste antwoord accepteerden. Een traject als deze – die heel veel geduld vergt – kun je alleen goed doorlopen als je vooraf goed je huiswerk doet en werkt met één centraal aanspreekpunt, hoofdaannemer Remco Ruimtebouw, in plaats van meerdere. Het heeft geen zin om met tien partijen dit traject in te gaan. Er zijn heel veel uren in dit traject gestoken maar aan de andere kant levert het ons wel heel veel kennis op voor nieuwe bouwprojecten.
Hamvraag is nu: is het distributiecentrum met alle duurzame maatregelen energie neutraal. Andeweg: “We zijn aan het monitoren, maar in principe is het pand energieneutraal omdat we stroom opwekken door middel van zonne-energie. Dat is ruim voldoende.”

Lees ook: Voordeel BREEAM verschilt van warehouse tot warehouse

 

 

Reageer op dit artikel